Tue04232019

Last update02:21:47 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Capture

Οι προτάσεις Γαβρόγλου για το Πανεπιστήμιο Ηπείρου

  • PDF

ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

panepistimioiwanninwnΤο ΤΕΙ Ηπείρου, που βασικά ενδιαφέρεται περισσότερο για τη συγχώνευση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έδωσε στη δημοσιότητα την πρόταση του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου, τις άμεσες και μεσοπρόθεσμες προτάσεις για το νέο ίδρυμα. Το ΤΕΙ δίνει στη δημοσιότητα την εσωτερική αλληλογραφία της επιτροπής με τον υπουργό και οι παρακάτω προτάσεις είναι αυτές που καταθέτει ο κ. Γαβρόγλου με απαντητικό email στην επιτροπή:

Ο κ. Γαβρόγλου προτείνει για το άμεσο μέλλον (τα σχόλια που συνοδεύουν τις προτάσεις είναι δικά του):

•Να ιδρυθεί Τμήμα Νοσηλευτικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τετραετούς φοίτησης. Στο πρόγραμμα σπουδών του νέου Τμήματος θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την ενίσχυση των προκλινικών μαθημάτων και την κλινική άσκηση των φοιτητών.

•Να ιδρυθεί Τμήμα Λογοθεραπείας στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τετραετούς φοίτησης, με παράλληλη διεύρυνση της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής βάσης του προγράμματος σπουδών του, ώστε να καλύπτει τη διάγνωση, την παρακολούθηση και την αποκατάσταση των διαταραχών λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας, σε όλο το φάσμα των ηλικιών. Για τον σκοπό αυτό, πέραν της ενίσχυσης στα μαθήματα των βασικών και κλινικών αντικειμένων, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στην κλινική άσκηση των φοιτητών σε νοσοκομεία και συναφείς δομές.

•Να ιδρυθεί Τμήμα Γεωπονίας, ενταγμένο σε νέα Σχολή Γεωπονίας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πενταετούς φοίτησης, που θα θεραπεύει κατ' αρχήν τις κατευθύνσεις της φυτικής και της ζωικής παραγωγής.

•Να ιδρυθεί Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση της Σχολής Γεωπονίας. «Για την παροχή άρτιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, τον συντονισμό της ερευνητικής δραστηριότητας και την ενδυνάμωση του εξωστρεφούς χαρακτήρα της Σχολής Γεωπονίας, να προχωρήσουμε στη θεσμοθέτηση και λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου (Π.Α.ΤΕ.Π.Η.), στα όρια του αγροκτήματος του ΤΕΙ Ηπείρου στους Κωστακιούς Άρτας».

•Να ιδρυθεί Τμήμα Μουσικών Σπουδών στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πενταετούς φοίτησης.

•Να ιδρυθεί Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στη Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τετραετούς φοίτησης.

•Να ιδρυθεί νέο Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ενταγμένο σε νέα Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τετραετούς φοίτησης.

Μηχανολόγοι στο Πολυτεχνείο:

Αν και δεν υπάρχει αντιστοίχιση με υφιστάμενο Τμήμα του ΤΕΙ Ηπείρου, τα μέλη της Επιτροπής προτείνουν να προγραμματιστεί σε βάθος πενταετίας, η ίδρυση Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, το οποίο θα ενταχθεί στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ώστε η Σχολή να καλύψει όλα τα βασικά αντικείμενα που θεραπεύονται από αντίστοιχες πανεπιστημιακές σχολές. «Η ένταξη του εν λόγω τμήματος θα επιδράσει καταλυτικά στη δημιουργία πυρήνων διεπιστημονικών συνεργασιών και τεχνολογιών αιχμής, καθώς το αντικείμενό του θα εντείνει τις συνέργειες και θα ενισχύσει τη συμπληρωματικότητα των τριών υπαρχόντων τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής» αναφέρει ο υπουργός.

Ερευνητικό Κέντρο Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Το υπουργείο θεωρεί ότι είναι σημαντικό να προχωρήσει η θεσμοθέτηση και λειτουργία του Ερευνητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός

περιλαμβάνει τα Ινστιτούτα: α) Βιοεπιστημών, β) Περιβάλλοντος και αειφόρουανάπτυξης, γ) Υλικών και υπολογισμών, και δ) Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Διετείς δομές κατάρτισης (Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).

Το υπουργείο θεωρεί ότι είναι σημαντική η ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Ε.Ε.), ως ακαδημαϊκής δομής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (σε εφαρμογή του σχετικού θεσμικού πλαισίου που προβλέπεται στο Ν. 4485/2017), το οποίο θα παρέχει διετή

προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης για αποφοίτους της επαγγελματικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ) και θα τους χορηγεί πιστοποιημένα διπλώματα επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου πέντε του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Η Σχολή Καλών Τεχνών δε θέλει το Τμήμα Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής

Η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για την κυοφορούμενη, σύμφωνα με πληροφορίες, ένταξη του Τμήματος Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στη Σχολή, σχεδιασμός που, όπως τονίζει, συζητείται ερήμην της, μολονότι την αφορά άμεσα.

Στην ίδια ανακοίνωση εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της και για την άρνηση της διορισμένης από τον Υπουργό Παιδείας Επιτροπής να διαβουλευθεί με τη Σχολή, τη μυστικότητα που περιβάλλει την πρότασή της προς τον Υπουργό Παιδείας, παρόλο που 4 από τα 7 μέλη της είναι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

"Η Γενική Συνέλευση της Σχολής Καλών Τεχνών αντιτίθεται ομόφωνα στην φημολογούμενη πρόταση της Επιτροπής να ενταχθεί το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΠΙ, γιατί Θεωρεί ότι πρόκειται για μη συναφές γνωστικό αντικείμενο και ότι θα αποτελέσει τροχοπέδη στην εξέλιξη της Σχολής, η οποία μετά από αγώνα διάρκειας δεκαοκτώ ετών, μόλις πρόσφατα κατόρθωσε να εξισωθεί με τις Σχολές Καλών Τεχνών της Ελλάδας. Ενδεχόμενη ένταξη της Τμήματος Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου Θα οδηγήσει τη Σχολή Καλών Τεχνών εκτός του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης και της ανάδειξης της διακριτής εικαστικής φυσιογνωμίας της", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Σχολή.

Θέλουν να γίνουν.... πολυτέχνες

Οι Μηχανικοί Πληροφορικής του ΤΕΙ Ηπείρου θέλουν να ενταχθούν στο Πολυτεχνείο Ιωαννίνων και διαφωνούν με την πρόταση για μετεξέλιξή τους σε Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών», εντασσόμενο σε μονοτμηματική σχολή με την ίδια ονομασία, με έδρα την Άρτα. Θεωρούν ότι η πρόταση της αρμόδιας επιτροπής, την οποία αποδέχεται ο υπουργός Παιδείας, «αποτελεί άμεση υποβάθμιση του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. του ΤΕΙ Ηπείρου».

Το τμήμα προτείνει τη μετεξέλιξή του σε Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, θεωρώντας ότι έτσι δεν θα είναι «ανταγωνιστικό του τμήματος Μηχανικών H/Y & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - αλλά συμπληρωματικό του, που θα ενισχύσει την νεοσύστατη Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια, συμβατό με υφιστάμενα στην Ελλάδα και την Ευρώπη Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών». Στην πράξη βέβαια, το γνωστικό αντικείμενο διασπάται...