Fri07192019

Last update10:30:28 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Ενωτικό κλίμα και μηνύματα στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής

  • PDF

ΜΕ ΣΗΜΑ ΤΟ ΡΟΔΟ

kinhma-allaghs-ypospifioiΑργά το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, οι οποίες κορυφώθηκαν με την ομιλία της επικεφαλής Φώφης Γεννηματά.

Στο τέλος του συνεδρίου παρουσιάστηκε το νέο έμβλημα του Κινήματος Αλλαγής, με το ρόδο που συμβολίσει τις αξίες και τις παρακαταθήκες της Δημοκρατικής παράταξης και σηματοδοτεί το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της παράταξης.

Λίγο νωρίτερα, είχαν τεθεί σε ψηφοφορία και είχαν εγκριθεί -με μεγάλη πλειοψηφία- η διακήρυξη, το καταστατικό και το πρόγραμμα του νέου φορέα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διευκρινιστούν προτάσεις που αφορούν στον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, στην ποσόστωση κατά 1/3 στα όργανα και τα ψηφοδέλτια των φύλων και επιμέρους λεπτομέρειες για θητεία

Παράλληλα, εγκρίθηκε το οργανωτικό σχήμα μεταξύ των οποίων και η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστούν από τα κόμματα που συμμετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής τα πρόσωπα που προτείνουν.

Βεβαίως, το μεγαλύτερο κομμάτι της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου περιείχε ομιλίες συνέδρων και κεντρικών στελεχών, ενώ από το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησαν οι ομιλίες του Ευάγγελου Βενιζέλου και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, του Νίκου Ανδρουλάκη, του Γιώργου Καμίνη, του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Από τις ομιλίες δεν έλειψαν οι προτάσεις για τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει ο νέος φορέας αλλά και η σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Γενικό προσκλητήριο» από Γεννηματά

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, έκλεισε τις ομιλίες του συνεδρίου, απευθύνοντας μεταξύ άλλων «γενικό προσκλητήριο στα εκατομμύρια των αγνοημένων από κυβέρνηση».

Επίσης, έθεσε το Κίνημα σε εκλογική ετοιμότητα, ενώ σχολίασε τις ομιλίες Δραγασάκη και Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «όψιμα, μετά από χρόνια, σκέφτηκαν την ανάγκη για συνεργασίες». Έστειλε το μήνυμα ότι «εμείς βαδίζουμε στη δική μας λεωφόρο, έχουμε το δικό μας γαλαξία. Ζητάμε τη δύναμη από τους πολίτες για να επιβάλλουμε τη συνεννόηση».

Η κ. Γεννηματά κατέθεσε τη πολιτική ατζέντα του Κινήματος Αλλαγής από 12+1 κρίσιμα ζητήματα πολιτικής που μπορούν να αποτελέσουν ένα πλαίσιο προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας, ενώ έδωσε απαντήσεις στα σχόλια που ακούστηκαν, υποστηρίζοντας ότι «όλα γίνονται με τη σειρά τους και στην ώρα τους».

Όπως τόνισε η κ. Γεννηματά, σε αυτό το Συνέδριο

•Αποφασίζουμε για την νέα ιδεολογική Διακήρυξη, τις βασικές κατευθύνσεις του Προγράμματός μας, τις θέσεις μας για τα Εθνικά Θέματα και την πορεία της Ευρώπης.

•Αποφασίζουμε για το νέο Καταστατικό μας, που θα εφαρμοστεί στην πληρότητά του μέχρι το επόμενο Συνέδριό μας.

•Αποφασίζουμε για τη συνθετική, αναλογική συγκρότηση της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής.

Αμέσως μετά, συνέχισε η κ. Γεννηματά, προχωρούμε την οργανωτική συγκρότηση:

•Με τον νέο Γραμματέα, το ενιαίο πολιτικό κέντρο, με το Πολιτικό Συμβούλιο, την Εκτελεστική Γραμματεία, τους Ενιαίους Τομείς.

•Με Ενιαίο Γραφείο και Εκπρόσωπο Τύπου.

•Με την ακόμα πιο λειτουργική ενοποίηση των Κ.Ο ΔΗΣΥ και ΠΟΤΑΜΙ με τακτική εβδομαδιαία κοινή συνεδρίαση των συντονιστικών και τακτική μηνιαία κοινή συνεδρίαση των Κ.Ο.

•Με την οργανωτική συγκρότηση με ανοιχτές διαδικασίες βάσης του Κινήματος Αλλαγής από κάτω προς τα πάνω αρχίζοντας από το επίπεδο του Δήμου και στη συνέχεια σε επίπεδο νομού. Η νέα Κεντρική Επιτροπή θα εξειδικεύσει και θα αποφασίσει σε ειδική συνεδρίαση της μέχρι τέλος Απριλίου το συγκεκριμένο σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του.

Θεοδωράκης: Κοιτάμε λάθη και ανανέωση

Στα λάθη του παρελθόντος τα οποία θα αποτελέσουν οδηγό για το μέλλον αλλά και στην ανάγκη ανανέωσης, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Θέλουμε να κατευθύνουμε τις πολιτικές εξελίξεις. Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αλλά για να συμβούν αυτά, πρέπει να αλλάξουμε και εμείς! Να είμαστε αυστηροί με τα λάθη μας!... Ο κόσμος ξέρει τις μεγάλες στιγμές μας, ξέρει και τα λάθη μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα και στο τι πρέπει να αντλήσει από την εμπειρία αυτή, το Κίνημα Αλλαγής:

Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης ηττήθηκαν. Το τόνισε και ο Κώστας Σημίτης. Γιατί ηττήθηκαν; Γιατί πίστεψαν ότι ο κόσμος θα τους επιλέξει μόνο και μόνο επειδή οι δεξιοί ήταν χειρότεροι.

Οι προσπάθειες του Μακρόν στη Γαλλία και του Αντόνιο Κόστα στην Πορτογαλία είναι δύο απο τα μοντέλα που πρέπει να μελετήσουμε. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε όλες τις σύγχρονες μορφές τους, πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για το Κίνημα Αλλαγής. Πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια, από την περιγραφή της κατάστασης μέχρι το χρονοδιάγραμμα για τις λύσεις. Χρειάζονται, λοιπόν, ανοιχτές διαδικασίες συμμετοχής. Χρειάζεται διάλογος και εποικοδομητικές αντιπαραθέσεις.

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωράκης έστειλε το δικό του μήνυμα, τονίζοντας με νόημα ότι το Κίνημα Αλλαγής «δεν θα πρέπει να είναι άθροισμα μηχανισμών, ούτε αρένα φιλοδοξιών. Αλλά μια συμμαχία που σπάει τους κομματικούς μηχανισμούς. Μια συμμαχία χωρίς επετηρίδα».

Επίσης μίλησε για την ανάγκη ανανέωσης («το νέο Κίνημα δεν μπορεί να είναι μια νοσταλγική φωτογραφία του παρελθόντος... πρέπει να είναι μια εικόνα από το μέλλον», είπε) και καταλήγοντας τόνισε πως «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από το Κίνημα Αλλαγής! Δεν έχει ανάγκη από ένα νέο κόμμα συμβιβασμών».

Θεοχαρόπουλος: Όχι σε μονομερείς συνεργασίες με ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ.

«ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. στήνουν ένα σκηνικό πρωτοφανούς πόλωσης για να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη», υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΔΗ.ΜΑΡ., Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος επιχείρησε να κρατήσει ίσες αποστάσεις από τα δύο κόμματα. Όπως συμπλήρωσε, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. «μας οδηγούν σε έναν νέο εθνικό διχασμό με μοναδικό κριτήριο τα μικροκομματικά οφέλη».

Εξαπολύοντας βολές κατά της κυβέρνησης, δήλωσε ότι αυτή «βαλτώνει την οικονομία, απαξιώνει τους θεσμούς, αποστρέφεται τις ανεξάρτητες αρχές, κατασυκοφαντεί το πολιτικό σύστημα». Από την άλλη, σημείωσε, η Νέα Δημοκρατία «είναι προσκολλημένη στην καταστροφική πολιτική της περιόδου Καραμανλή 2004-2009 που έφερε την κρίση στη χώρα και διόγκωσε τα ελλείμματα».

«Η χώρα έχει ανάγκη μιας διακυβέρνησης με απόλυτη προτεραιότητα στις εθνικές ανάγκες, αντί να εξαντλούμαστε σε συζητήσεις για ενδεχόμενες συνεργασίες με ένα από τα δύο κόμματα του υφιστάμενου κακέκτυπου δικομματισμού. Σε κάθε περίπτωση αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητα για το νέο φορέα μας και όχι οι μονομερείς συνεργασίες με ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ.», τόνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Καμίνης κατά κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης επιφύλαξε σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης και των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «για λόγους εθνικούς και προστασίας του πολιτεύματος επιβάλλεται η αποχώρησή τους από τη διακυβέρνηση της χώρας». Και συμπλήρωσε:

Το χειρότερο για μένα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δεν κάνουν τίποτε για να απαλλαγούμε από τα μεγάλα λάθη του παρελθόντος. Το κομματικό κράτος θα είναι πάντα κράτος διεφθαρμένο. Και αυτή η κυβέρνηση στήνει κομματικό κράτος. Η συγκέντρωση εξουσίας παράγει ανομία με την κυβέρνηση να παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη. Φθείρει τους θεσμούς γιατί της είναι εμπόδιο η διάκριση των εξουσιών. Η έλλειψη λογοδοσίας, οι κλειστές δομές οδηγούν σε κατάχρηση εξουσίας. Οι πράξεις τους δείχνουν ότι αποτελούν ατόφιο τμήμα του σάπιου μέρους της μεταπολίτευσης.

Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, ο Γ. Καμίνης τόνισε ότι υποστήριξε ότι «πρέπει να συντρίψουμε το παραμύθι της δήθεν κοινωνικής πολιτικής του κ. Τσίπρα. Γιατί με την αναστάτωση, το διχασμό, τη σύγχυση που παράγει κάθε φορά η κυβέρνηση, μόνο οι ισχυροί χαίρονται, που μέσα στην κρίση γίνονται ισχυρότεροι, όπως και οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι. Ο κ. Τσίπρας με την πολιτική του παράγει ανισότητες και κοινωνική αδικία».

Όσο για το Κίνημα Αλλαγής, ζήτησε να υπάρξει «ενιαία φωνή, ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα, όχι με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω». Έθεσε και τρεις προϋποθέσεις για να προχωρήσει ο νέος φορέας:

• Να ξεκαθαρίσουμε το παρελθόν. Στη μεταπολίτευση είτε με τα φάρμακα, είτε με τη SIEMENS διακινήθηκε πολιτικό χρήμα που τροφοδότησε κομματικούς κι εκλογικούς μηχανισμούς. Μολονότι το φαινόμενο είναι υπαρκτό και απαράδεκτο, κάθαρση δεν έχει ακόμη επέλθει Είτε αυτό αφορά σε πρόσωπα που έχουν ατόφια την πολιτική ευθύνη από τις θέσεις που κατείχαν, είτε αφορά σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα, αυτό το αθέμιτο χρηματικό «κόστος» της δημοκρατίας οφείλουμε να το εξαφανίσουμε.

• Να ξεφύγουμε από τα κλισέ της προηγούμενης εποχής: Να γίνουμε ριζοσπαστικά κριτικοί όχι απέναντι στην Ευρωπαϊκή ιδέα και τη δημοκρατία, αλλά απέναντι στην παρακμάζουσα κυρίαρχη συντηρητική εκδοχή της που έχει καταλάβει και μεγάλο τμήμα της σοσιαλδημοκρατίας.

• Να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας. Να σεβαστούμε και να κάνουμε πολιτική μας τις αξίες και τις αγωνίες των ανθρώπων.

Βενιζέλος: Μέτωπο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρώην υπουργός και τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, πρότεινε μέτωπο δημοκρατικών δυνάμεων κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας κι αυτός σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί και ιδίως για την υπόθεση Novartis.

«Υπάρχει μέτωπο Δημοκρατίας κατά του πραξικοπήματος που επιχειρείται. Είναι άλλο οι διαφορές με τον συντηρητικό χώρο κι άλλο πράγμα η αντίκρουση με τους σκευωρούς. Κι έρχονται κι άλλα. Δεν θα στοχεύουν μόνο όσους είναι κατά του γλοιώδους φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ολόκληρη τη δημοκρατική παράταξη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος έθεσε ως πρώτο στόχο για την προοδευτική παράταξη, «τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που σημαίνει να μην μπορεί να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις»

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επέκρινε την κυβέρνηση τόσο για τους χειρισμούς της σε θέματα οικονομίας, όσο και σε εθνικά ζητήματα, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η ονομασία της ΠΓΔΜ.

Ενωτικός αλλά με αιχμές ο Ανδρουλάκης

Ένα μεγάλο αποτέλεσμα για το Κίνημα Αλλαγής έθεσε ως στόχο ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Θέλουν το Κίνημα Αλλαγής χρήσιμο μεν, πλην όμως αδύναμο, εμείς, όμως, το βράδυ των επόμενων εκλογών θα είμαστε χρήσιμοι ισχυροί», είπε, ενώ έστειλε το δικό του μήνυμα ότι στον νέο φορέα δεν βοηθά ούτε ο ηγεμονισμός, ούτε η Βαβυλωνία.

Εμφανίστηκε αντίθετος στην απόφαση να μην υπάρξουν ψηφοφορίες εν όψει και κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ωστόσο υπογράμμισε την ανάγκη σφυρηλάτησης της ενότητας στο Κίνημα Αλλαγής, τονίζοντας ότι είναι λάθος μήνυμα στον λαό η εικόνα διαμοιρασμού της παράταξης.

Ειδικότερα, για το θέμα του διορισμού των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, πρότεινε αυτή η Επιτροπή «να ονομασθεί προσωρινή και να είναι μια δέσμευση ότι θα μείνουμε όλοι ενωμένοι, θα δώσουμε τη μάχη των βουλευτικών εκλογών. Την επόμενη μέρα να κάνουμε ένα συνέδριο πραγματικό».

Σχετικά άρθρα