Sun04212019

Last update05:13:57 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Capture

Τι συμβαίνει με τις Συνεταιριστικές Τράπεζες;

  • PDF

Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ...

synetairistikh-trapeza-hpeiroyΕξαρχής λέμε, απαντώντας στην ερώτηση του τίτλου και για να μη προκαλούνται παρερμηνείες, πως δε συμβαίνει απολύτως τίποτα το ανησυχητικό...

Από την περασμένη Δευτέρα ωστόσο, μια δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, στο πλαίσιο μια διαφωνίας του με τον Υπουργό Οικονομικών, στο πάνελ εκδήλωσης του ΙΟΒΕ και του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδας, τροφοδότησε διαφόρων ειδών σενάρια για το μέλλον των συνεταιριστικών τραπεζών. Κι επειδή μια από τις πιο δυνατές συνεταιριστικές τράπεζες που έχουν απομείνει στη χώρα, είναι η Τράπεζα Ηπείρου, έχει αξία να δούμε τι συμβαίνει σήμερα, στον ενεργό τραπεζικό χάρτη της χώρας.

Τι λέει και τι κάνει η ΤτΕ;

Στη διάρκεια της εκδήλωσης για το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας που εδώ και μήνες αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με τα συνέδριά του... ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι εσφαλμένα ο ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών έχει υποτιμηθεί, καθώς θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έτσι να στηρίξουν την οικονομία. Εντελώς διαφορετική άποψη εξέφρασε ο κ. Στουρνάρας, μη διστάζοντας να υποστηρίξει ότι «διαφωνώ πλήρως για το θέμα των συνεταιριστικών τραπεζών, έχουν αποτύχει στην Ελλάδα»...

Αυτό μπορεί να ήταν απλά μια απομονωμένη φράση σε ένα ευρύ σκεπτικό του διοικητή της ΤτΕ, γιατί οι μέχρι σήμερα πράξεις του, δε συνηγορούν στο ότι δεν θέλει τις συνεταιριστικές τράπεζες ο Στουρνάρας. Μπορεί να μη μιλά για ένα «παράλληλο τραπεζικό σύστημα» όπως κατ' επανάληψη έχει κάνει τα τελευταία χρόνια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και νυν Υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης, ωστόσο στηρίζει έμπρακτα, τις συνεταιριστικές τράπεζες, των οποίων έχει την ευθύνη της εποπτείας.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο υποδιοικητής της ΤτΕ Θ. Μητράκος, μιλώντας σε εκδήλωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, έδινε έμφαση στα περιθώρια σημαντικής ανάπτυξης του θεσμού των συνεταιριστικών τραπεζών και τη συμβολή τους στην κοινωνική επιχειρηματικότητα. Σύμφωνα με τα όσα –μεταξύ άλλων – είχε πει, οι συνεταιριστικές τράπεζες διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα όταν επικεντρωθούν στην τοπική αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ωστόσο η επιτυχής δραστηριοποίησή τους απαιτεί τη χρηματοοικονομική τους θωράκιση και την κατανόηση της δύναμης της συνεργασίας σε όρους αύξησης των πηγών εσόδων, διαφοροποίησης των δραστηριοτήτων τους και περιορισμού στο κόστος λειτουργίας, ιδίως μέσω από κοινού επενδύσεων σε μηχανογράφηση και υποδομές. Η στάση της διοίκησης της ΤτΕ έκτοτε, δεν άλλαξε καθόλου... ούτε καμία τράπεζα έκλεισε επί ημερών του Στουρνάρα στην ΤτΕ, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί επί του προκατόχου του.

Το παραπάνω αποδεικνύει το γεγονός ότι εκπληρώνοντας μνημονιακές τους δεσμεύσεις, συνεταιριστικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έκλεισαν τις προηγούμενες μέρες επιτυχώς, τον κύκλο ανακεφαλαιοποίησης και έγινε μια ακόμα συγχώνευση των Τραπεζών Σερρών και Πιερίας, αφού η πρώτη ενισχύθηκε κεφαλαιακά. Επίσης, ξένο fund ζήτησε άδεια για ειδική συμμετοχή στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας, καθώς και αίτημα η τελευταία να προχωρήσει στην απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου.

Το μερίδιο της αγοράς και η Τράπεζα Ηπείρου

Την ώρα που βάσει μνημονιακών επίσης, δεσμεύσεων της χώρας μας, αναμένεται το μερίδιο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να μειωθεί από το 97% της αγοράς που κατέχουν σήμερα, μέχρι και ως το 77%, όπως εκτιμούν τραπεζικοί κύκλοι, είναι λογικό πως το κατά Δραγασάκη, παράλληλο τραπεζικό σύστημα θα ενισχυθεί, ενώ και νέοι παίχτες αναμένεται να μπουν στην ελληνική αγορά, με ευρωπαϊκά ή και κινέζικα κεφάλαια. Η συρρίκνωση του συστημικού μπλοκ των εναπομεινασών τεσσάρων πρώην... ελληνικών τραπεζών αποτυπώνεται και στη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 5.000 περίπου, με εθελούσιες εξόδους που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό τον καιρό και με το κλείσιμο καταστημάτων από τη μία άκρη της χώρας ως την άλλη.

Σε αυτό το τοπίο, η Τράπεζα Ηπείρου προσπαθεί να αντεπεξέλθει με τις λιγότερες απώλειες στο βραχνά των «κόκκινων δανείων» και βρίσκεται στην ώρα της έναρξης υλοποίησης του μεγάλου αναπτυξιακού της σχεδίου, το οποίο όχι μόνο θα την εδραιώσει στη γεωγραφική έκταση που καλύπτει σήμερα αλλά θα την κάνει ακόμα ισχυρότερη και μεγαλύτερη.

Π.Μ.