Fri07192019

Last update10:30:28 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Στα Γιάννενα η 1η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πολιτιστικής Διαχείρισης

  • PDF

pspfΟ πολιτισμός ενώνει, ο πολιτισμός προάγει, ο πολιτισμός προβάλλει. Στο τρίπτυχο αυτό συμπυκνώνεται και η στρατηγική του Πνευματικού Κέντρου.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η 1η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πολιτιστικής Διαχείρισης που θα γίνει στην πόλη μας 13 – 15 Απριλίου 2018.

Για μια ακόμα φορά ο Δήμος Ιωαννιτών προτείνει και ξεδιπλώνει μια πρωτοβουλία Πανελλήνιας εμβέλειας και μάλιστα στον κατ΄ εξοχή ελπιδοφόρο χώρο του Πολιτισμού.

«Προσκαλέσαμε τους Πολιτιστικούς Οργανισμούς, τα Πνευματικά Κέντρα και γενικά πλήθος δημοτικών δομών πολιτιστικής διαχείρισης, που για πρώτη φορά θα συναντηθούν, στη πόλη μας!

Φορείς με όμοιο αντικείμενο, ίδια προβλήματα, κοινές προκλήσεις, ανάγκες και ευκαιρίες, που όμως δεν είχαν συναντηθεί ποτέ.

Όπως και στην πόλη μας λειτουργούμε επιθετικά και δυναμικά, δίνοντας τον τόνο και τις ιδέες, ανοίγοντας δρόμους για την κοινωνία.

Θεωρούμε ότι αποστολή μας είναι να λειτουργούμε καταλυτικά και να συν-διαμορφώνουμε το μέλλον που θέλουμε, αντί να παρακολουθούμε την ερήμην ημών υλοποίησή του», τόνισε σε δηλώσεις του χθες ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας.

Η πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών και του Πνευματικού Κέντρου να γίνει για πρώτη φορά στα Γιάννενα Πανελλήνια συνάντηση φορέων πολιτιστικής διαχείρισης, εκ των υστέρων φαντάζει σαν μια αυτονόητη κίνηση που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια.

Κάτι που αναγνώρισε από την πρώτη στιγμή και το Υπουργείο Πολιτισμού, που με ενθουσιασμό στηρίζει και ενισχύει την προσπάθειά.

Όπως άλλωστε και η ΠΕΔ Ηπείρου που πρόθυμα ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή.

«Αυτό που θέλω να τονίσω, ολοκληρώνοντας ,είναι ότι και αυτή η πρωτοβουλία μας εντάσσεται στη νέα οπτική της πόλης μας.

Από την απομόνωση, στην πρωτοπορία.

Από την άκρη της Ελλάδας, στο επίκεντρο δυναμικών πρωτοβουλιών.

Από την αίγλη του παρελθόντος, στη δημιουργία ενός πρωταγωνιστικού ρόλου για το μέλλον», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πνευματικου Κέντρου, Κωνσταντίνος Γκόγκος, έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία και μια πραγματική ευκαιρία.

«Όπως γνωρίζετε οι φορείς Πολιτιστικής διαχείρισης, ειδικά στην περίοδο που διανύουμε καλούνται να διαδραματίσουν έναν κρίσιμο ρόλο.

Οφείλουν να παρέχουν προγράμματα, δράσεις και υπηρεσίες πολιτισμού, που να καλύπτουν και να στηρίζουν τις ανάγκες των πολιτών της περιοχής τους.

Οφείλουν να διαφυλάσσουν τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου τους, να στηρίζουν τις εκπαιδευτικές πολιτιστικές τους δομές, αλλά και να στηρίζουν την καλλιτεχνική δημιουργία.

Κρίθηκε λοιπόν απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μια Πανελλήνια Συνάντηση με αντικείμενο την ενημέρωση, την ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών, αλλά και τη διασύνδεση σε δίκτυο, των φορέων που θα συμμετέχουν.

Απώτερος στόχος μας είναι η δημιουργία του Δικτύου Φορέων Πολιτιστικής Διαχείρισης, με έδρα τα Ιωάννινα

Τη συνάντηση έθεσε υπό την Αιγίδα του το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο είναι και θεσμικός Συνδιοργανωτής, αλλά και η ΠΕΔ Ηπείρου», είπε ο κ. Γκόγκος.

Στη συνάντηση πέρα από τα στελέχη του Υπουργείου, με πιθανή συμμετοχή και της Υπουργού, έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότερες από 40 πόλεις με εκπροσώπους τους (Δημάρχους, αντιδημάρχους, Προέδρους δημοτικών οργανισμών και φορέων κλπ)

Παράλληλα θα συμμετάσχουν μερικοί από τους πλέον σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας, όπως: η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο Οργανισμός Ελευσίνα ΠΠΕ 2021 και πολλοί άλλοι που δεν αναφέρω λόγω χρόνου.

Τέλος, η συνάντηση φιλοξενεί και σημαντικούς εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα προσφέρουν εξειδικευμένες γνώσεις, ιδέες και θα μεταφέρουν καλές πρακτικές.

Η επίσημη έναρξη των εργασιών της θα γίνει στις 10:30 το πρωί του Σαββάτου, στην αίθουσα «Δημ. Χατζής» στα Παλιά Σφαγεία.

Σχετικά άρθρα