Mon08032020

Last update09:13:55 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Ήπειρος και ΣΔΙΤ πάνε μαζί

  • PDF

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

pitsiorlasΤην αξία των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα κατανόησε η κυβέρνηση έπειτα από τρία χρόνια διακυβέρνησης στον τόπο, όπως φάνηκε ανάγλυφα από την τοποθέτηση του Υφυπουργού Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα στην ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου το πρωί της Τετάρτης, με θέμα «Χρηματοδοτήσεις Έργων Διαχείρισης Ενέργειας, Νέες Προοπτικές».

Και μπορεί ο Στέργιος Πιτσιόρλας να θεωρείται μια σχεδόν φιλελεύθερη φωνή μέσα σε μια αριστερή κυβέρνηση, ωστόσο τα όσα είπε, στη διάρκεια της στοχευμένης τοποθέτησής του, δείχνουν την τάση της κυβέρνησης να αγκαλιάσει τα ΣΔΙΤ, να επενδύσει στα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και να προσαρμοστεί σε ένα κλίμα λογικής.

Η Περιφέρεια Ηπείρου πανηγυρίζει για το εργοστάσιο επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι του Δήμου Δωδώνης, το οποίο καθώς φάνηκε από τα λεγόμενα του ειδικού γραμματέα έργων ΣΔΙΤ Νίκου Μαντζούφα, διεκδικεί να σπάσει ρεκόρ ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Ο Περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε από την αποτυχημένη προσπάθεια αναβάθμισης με ΣΔΙΤ του παλιού Πανεπιστημίου της Δομπόλη, λόγω «κάποιας κυρίας που ήταν τότε γραμματέας της κρατικής Περιφέρειας» - εννοούσε τη Βίκυ Ευταξά – μέχρι το εργοστάσιο απορριμμάτων και ευχαρίστησε πολλές φορές τον Υφυπουργό Πιτσιόρλα και τον κ. Μαντζούφη για τη βοήθειά τους, στην δρομολόγηση του εργοστασίου.

Τι είπε ο Πιτσιόρλας

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας ήταν λιτός και απόλυτα ακριβής στην τοποθέτησή του, κάνοντας τη διαφορά από τους γνωστούς «αριστερούς» αυτής της κυβέρνησης που μιλάνε πολύ και πράττουν λίγο... Κατήγγειλε τις ιδεοληπτικές κακοδαιμονίες και δεν είναι σίγουρο αν λέγοντας αυτές τις λέξεις, είχε στο μυαλό του στελέχη αυτής της κυβέρνησης, υπηρεσίες υπουργείων που μπλοκάρουν επενδύσεις, ή όχι...

Ο Υφυπουργός μίλησε συγκεκριμένα για την κυκλική οικονομία και την ανάγκη επένδυσης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ήλιος, αέρας, νερό είναι τα τρία στοιχεία της φύσης που πρέπει να εκμεταλλευτούμε, τόνισε.

Ως τεχνοκράτης ή φιλελεύθερος πολιτικός, ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε με επαινετικά λόγια στη μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και υπογράμμισε τη διαφορά τους έναντι των δημόσιων έργων: υπακούν σε αυστηρό χρονοδιάγραμμα, δεν υπερβαίνουν τους αρχικούς προϋπολογισμούς και εξασφαλίζουν καλή ποιότητα κατασκευής. Και για τα δημόσια έργα βέβαια, δεν είπε ότι δεν χαρακτηρίζονται από όλα τα παραπάνω αλλά θα μπορούσαμε να πούμε πως τάχθηκε υπέρ των ΣΔΙΤ.

Στη χώρα χρειάζονται επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ, επανέλαβε ο κ. Πιτσιόρλας. Τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν αλλά μπορεί να εξασφαλιστούν μέσα από τη μόχλευση των εθνικών πόρων με κοινοτικά ή ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

Ο Νίκος Μαντζούφας, ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ, από την πλευρά του, επαίνεσε πολλές φορές στην ομιλία του, την προσπάθεια της Περιφέρειας Ηπείρου για την υλοποίηση του ΣΔΙΤ του εργοστασίου επεξεργασίας ΑΣΑ και αναφέρθηκε στα έργα ΣΔΙΤ που έχουν προχωρήσει ως τα σήμερα στη χώρα μας. Ένα από αυτά είναι και τα ευρυζωνικά δίκτυα τηλεφωνίας και ίντερνετ που κάλυψαν μέρη όπως τα Ζαγοροχώρια.

Η ομιλία της Τ. Καλογιάννη

Η Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Τατιάνα Καλογιάννη ξεκίνησε την ομιλία της, επικαλούμενη πρόσφατη μελέτη της Price waterhouse Coopers (PwC), και αναφέρθηκε στο αριθμό των προγραμματισμένων και ανεκτέλεστων έργων υποδομών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης: αξία έργων 21,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2022. Η αξία αυτή επιμερίζεται στον κλάδο της Ενέργειας σε ποσοστό 42%, στα Σιδηροδρομικά έργα 31%, στις Οδικές Υποδομές 14%, στις Τουριστικές Υποδομές 9% και στον τομέα των Αποβλήτων σε 4%.

Μιλώντας για το εργοστάσιο ΑΣΑ αλλά και τις άλλες συγχρηματοδοτούμενες δράσεις από χρηματοδοτήσεις όπως το Jessica ή το HELENA, η κ. Καλογιάννη, τόλμησε μία συνοπτική απαρίθμηση των χαρακτηριστικών της δραστηριότητας αυτής:

1ον Επιτυχής διεκδίκηση Χρηματοδότησης της Περιφέρειας Ηπείρου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

2ον Ενίσχυση της συνεργασίας Περιφέρειας με τους Δήμους

3ον Επανασχεδιασμός των εγκαταστάσεων καίριων υποδομών

a. φωτισμού και σημάνσεων των οδικών κόμβων με υιοθέτηση νέων τεχνολογιών λειτουργίας και αυτοματισμών για την απόκτηση και διατήρηση της μέγιστης οδικής ασφάλειας.

b. δημοσίων κτιρίων για την ενεργειακή αναβάθμισή τους και την εξοικονόμηση πόρων.

c. επανασχεδιασμός για την αναβάθμιση της λιμναίας συγκοινωνίας Λίμνης Παμβώτιδας, ώστε να μειωθεί η ρύπανση της λίμνης και να γίνει περισσότερο ελκυστική προς τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες.

4ον Αυξημένο ενδιαφέρον επενδυτών και επιχειρήσεων της χώρας μας, για την συμμετοχή τους στις ανταγωνιστικές διαγωνιστικές διαδικασίες που αφορούν την ανάληψη έργων ειδικής χρηματοδότησης, αυξημένων προδιαγραφών και πιεστικού χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.

Π.Μ.