Mon07062020

Last update08:51:27 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

«Σπορά» για συνέργειες η εκδήλωση των παρατάξεων «Συμμαχία Ηπειρωτών» και «Ήπειρος Ανατροπής»

  • PDF

anatro-sym3Η εκδήλωση των δύο περιφερειακών παρατάξεων «Συμμαχία Ηπειρωτών» και «Ήπειρος Ανατροπής» έγινε το απόγευμα της Δευτέρας, και το μέγαρο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης παραμένει στη θέση του...

Η πολυαναμενόμενη εκδήλωση που προκάλεσε αναταραχή στο «Κίνημα Αλλαγής» τοπικά πραγματοποιήθηκε χωρίς να υπάρξει κάποιο θεαματικό πολιτικό αποτέλεσμα αλλά με τη βέβαιη πεποίθηση όλων ότι η κάθε πλευρά θα μείνει στη θέση της: η κυβέρνηση που εκφράστηκε δια του Υπουργού Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη θα συνεχίσει να υποστηρίζει πως εξάντλησε το διάλογο με την Αυτοδιοίκηση και πως η κατ' επίφαση απλή αναλογική που προωθεί είναι το καλύτερο εκλογικό σύστημα, η δε Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει πως υπάρχουν κενά στον «Κλεισθένη 1» και μεγάλος κίνδυνος να προκληθούν αρρυθμίες στη λειτουργία Δήμων και Περιφερειών.

Το «Κίνημα Αλλαγής» δεν εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση παρ' ότι υπήρχαν σκέψεις να δώσει το παρόν μια αντιπροσωπεία που θα έβαζε τα θέματα και ο Πέτρος Μπούγιας παρέστη ως περιφερειακός συντονιστής του «Ποταμιού» με την ευκαιρία της παρουσίας του Ποταμίσιου Βουλευτή Σπύρου Δανέλλη στο πάνελ των ομιλητών. Πέραν των δημάρχων Ιωαννιτών, Πωγωνίου και Βορείων Τζουμέρκων καθώς και μιας ομάδας της δημοτικής αρχής των Ιωαννίνων, ο περισσότερος κόσμος που έδωσε το παρόν είχε αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ.

Με περισσότερο συναισθηματισμό στο λόγο του, μίλησε στην αρχή της εκδήλωσης μετά τον Κώστα Μπασιούκα, ο Γιώργος Ζάψας. Ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Ηπειρωτών» κατηγόρησε ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ πως αρνήθηκαν το διάλογο για τον «Κλεισθένη» αν και γνώριζαν τις προθέσεις της κυβέρνησης από καιρό. Χαρακτήρισε την εκδήλωση «ιστορική», «πράξη πολιτική», «προσπάθεια συμβολής στο διάλογο που καθυστερεί εδώ και τρία χρόνια». Θα μπορούσαν να προστεθούν και δημοτικές παρατάξεις στο εγχείρημα είπε ο κ. Ζάψας, αλλά παραδέχτηκε πως «ίσως να βιαστήκαμε ή δεν ανοιχτήκαμε περισσότερο»... Αν αποτελέσει πρόκριμα θα δείξει...»

Αναφερόμενος στο πρόσφατο ιστορικό των αντιδράσεων τόνισε: «να μείνουμε στις παρεξηγήσεις για να μην χαίρονται αύριο εκείνοι που έχουν αντίπαλο αυτοδιοικητικό ή πολιτικό σχέδιο για την Ήπειρο», υπονοώντας προφανώς την περιφερειακή αρχή.

Ο Κώστας Μπασιούκας από την πλευρά του, έθεσε γενικότερα ερωτήματα για τη λειτουργία του «Καλλικράτη» και την ανάγκη αναθεώρησής του. Στο θέμα της πιθανής σύγκλισης επανέλαβε αυτό που είχε πει και στη συνέντευξη τύπου, πως «αν θα προχωρήσει ή όχι το εγχείρημα σε άλλες συνεργασίες είναι θέμα των παρατάξεων και των μελών τους».

Με προσεκτικές αιχμές για την περιφερειακή αρχή ήταν ο σύντομος λόγος της Υπουργού Όλγας Γεροβασίλη, πρώην επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής».

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας της ήταν το εξής: «Η σημερινή εκδήλωση οργανώθηκε από ανθρώπους που έχουν το μεράκι της συμμετοχής στα κοινά. Ως εκπρόσωποι όμως, ως εκφραστές των συμπολιτών τους κι όχι ως προβεβλημένων «άριστων» μονάδων. Πεισμένους, φυσικά, πως η δική τους πολιτική αντίληψη είναι χρησιμότερη για τους συμπολίτες τους. Πως τα κατεστημένα ισχύος και συμφερόντων δεν πρόκειται να βοηθήσουν την ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη της τοπικής μας κοινωνίας. Και πως χωρίς συλλογική προσπάθεια δεν ανατρέπονται –σε όφελος των πολλών– τα δεδομένα που κράτησαν την Περιφέρειά μας σε πολύ χαμηλή οικονομικά κι αναπτυξιακά θέση».

Η συνεύρεση των δύο παρατάξεων «δεν είναι χρηστικός, μικροπολιτικός τακτικισμός. Αλλά, αναγκαιότητα, υπεύθυνη στάση απέναντι στην τοπική μας κοινωνία, που ξεκινάει απ' την θεσμοθετημένη απ' την κυβέρνησή μας επικείμενη καθιέρωση της απλής αναλογικής στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές».

Οι ομιλητές

Ο Σπύρος Δανέλλης από το «Ποτάμι», για δύο τετραετίες Δήμαρχος Χερσονήσου Ηρακλείου, αναφέρθηκε στις σοβαρές ενστάσεις του για το νομοθετικό εγχείρημα του «Κλεισθένη» αναφορικά και με την κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης υποστήριξε πως ο διάλογος με τα αυτοδιοικητικά όργανα εξαντλήθηκε λόγω της απροθυμίας των ηγεσιών της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ. Επανέλαβε την ανάγκη διεύρυνσης της δημοκρατίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που κατά τη στρεβλή άποψη της κυβέρνησης, δήθεν δεν υπάρχει στη σημερινή Ελλάδα.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε μεταξύ άλλων και ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας ο οποίος δεν απέρριψε μεν την απλή αναλογική παρά την αντίθεση απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων και όπως συνηθίζει, έβαλε κατά της ηγεσίας της ΚΕΔΕ.