Fri07192019

Last update10:30:28 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Σε περιπέτειες ο μεγάλος δακτύλιος της πόλης

  • PDF

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΥΣΝΟΗΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

kenan-mesare0041Με μια απόφαση που μοιάζει να ήρθε από το πουθενά, το υπουργείο Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ήρθε να ακυρώσει απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Μακεδονίας-Ηπείρου Βασίλη Μιχελάκη με την οποία είχαν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι για το έργο του δακτυλίου της πόλης.

Έτσι μετά το έργο της ανακατασκευής της οδού Νιάρχου που σχεδιάζει η Περιφέρεια Ηπείρου, το οποίο έχει τις δικές του περιπέτειες με τις προσφυγές κατοίκων στο ΣτΕ, εμπλοκή προκύπτει και με το έργο της ολοκλήρωσης του μεγάλου δακτυλίου της πόλης από τον κόμβο Βογιάνου μέχρι το Πανηπειρωτικό Στάδιο.

Η παρέμβαση του υπουργείου έγινε μετά από σχετική προσφυγή που είχε καταθέσει τον Μάρτιο ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και το «περίεργο» σε αυτή την υπόθεση είναι ότι το σκεπτικό της απόφασης επικαλείται παραλείψεις που αφορούν όχι την μελέτη του Δήμου για το συγκεκριμένο έργο, αλλά την Κενάν Μεσαρέ!

Ένα έργο που κατασκευάστηκε επί δημαρχίας Νίκου Γκόντα με «απαλλακτικό» από περιβαλλοντική αδειοδότηση και το οποίο είχε δημιουργήσει έντονες πολιτικές διαμάχες στην περιοχή, ενώ το 2012 και 2013 είχαν κατατεθεί απανωτές ερωτήσεις για το θέμα στη Βουλή από τον βουλευτή Ιωαννίνων Χρήστο Μαντά και τον βουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη.

Η απόφαση αυτή φαίνεται ότι έρχεται από το παρελθόν για να «στοιχειώσει» μια πραγματικά σοβαρή προσπάθεια του Δήμου να εντάξει το έργο του μεγάλου δακτυλίου στο ΕΣΠΑ.

Ένα έργο υποδομών με αναπτυξιακή λογική για τα Γιάννενα, όπως άλλωστε έχει ειπωθεί επανειλημμένα από πλευράς Δημοτικής Αρχής.

Στο σκεπτικό της απόφασής του, το Υπουργείο καταθέτει το ιστορικό των μη περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων της Κενάν Μεσαρέ και καταλήγει: «Ο προβληθείς ισχυρισμός των προσφευγόντων για παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας ευρίσκει νόμιμο έρεισμα στις διατάξεις των άρθρων 9 και 11 ν.4014/2011 καθ' ότι με την προσβαλλόμενη απόφαση δεν αξιολογήθηκαν τα αθροιστικά αποτελέσματα από την κατασκευή όλων των προβλεπομένων έργων οδοποιΐας με την απαλλαγή από ΑΕΠΟ τμημάτων αυτού».

Μια απόφαση η οποία δεν ξεκαθαρίζει τι ακριβώς ζητείται από το Δήμο, αφήνει ωστόσο να εννοηθεί ότι η απουσία μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή της Κενάν Μεσαρέ επηρεάζει τις προβλέψεις εκείνης για τον δακτύλιο της πόλης, χωρίς να αναφέρεται όμως πως γίνεται αυτό.

Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, μετά κι από την απόφαση του υπουργείο Περιβάλλοντος, τα δύο μεγάλα οδικά έργα των Ιωαννίνων (Νιάρχου και Γεννηματά) βρίσκονται εν μέσω, διαφορετικών μεν, σοβαρών δε, περιπετειών τις οποίες καλούνται να ξεπεράσουν προκείμενου να μην χαθεί χρόνος αλλά κυρίως το χρήμα από το ΕΣΠΑ για την κατασκευή τους.


«Άδικη απόφαση» λέει ο δήμος

Όπως ήταν φυσικό, η αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη βρήκε την αντίδραση του Δήμου Ιωαννιτών, ο οποίος με μια λιτή ανακοίνωση κάνει λόγο για «μια άδικη και ακατανόητη απόφαση εκ μέρους του υπουργού Περιβάλλοντος, η οποία στερείται κάθε νομίμου ερείσματος καθώς και παντελούς έλλειψης τεκμηρίωσης όσον αφορά τις περιβαλλοντικές προβλέψεις της μελέτης που εκπόνησε ο Δήμος».

Η Δημοτική Αρχή μιλά για «κίνδυνο στην υλοποίηση ενός από τα πιο σημαντικά έργα υποδομής και ανάπτυξης στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων», ενώ προσθέτει ότι θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της «με παράλληλη ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών για τη διασφάλιση της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου προς όφελος χιλιάδων συμπολιτών μας, σε αντίθεση με όσους, ελάχιστους, αντιστρατεύονται το δημόσιο συμφέρον».

Το σίγουρο είναι ότι η απόφαση του κ. Σταθάκη και η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής είναι μόνο η αρχή σε μια υπόθεση που θα έχει αρκετά επεισόδια, αρχής γενομένης από το αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο.

Σχετικά άρθρα