Fri07192019

Last update10:30:28 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Στην τελική ευθεία ο βιολογικός Παπίγκου

  • PDF

biologikos papigkoΣτην τελική ευθεία μπαίνουν οι εργασίες για την ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού στην Τοπική Κοινότητα Παπίγκου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου στην συνεδρίαση της Τετάρτης 11 Ιουλίου ενέκρινε ομόφωνα την μελέτη «Κατασκευή πεδίου διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων Βιολογικής Εγκατάστασης Παπίγκου» προϋπολογισμού 70.000 ευρώ, παρέμβαση που αποτελεί βασική υποδομή για να τεθεί σε λειτουργία με υπεδάφια διάθεση του προϊόντος εκροής της μονάδας.

Επίσης, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Εξάρχου ενημέρωσε το Σώμα για την σύνδεση του βιολογικού με το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ/ΔΕΗ , αφού ήδη τοποθετήθηκαν οι κολώνες και την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι εργασίες για να γίνει και η σύνδεση. Θα εκτελεστεί και ένα μικρό έργο σύνδεσης με δίκτυο παροχής καθαρού νερού και μόλις ετοιμαστεί ο χώρος υπεδάφιας διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων ο βιολογικός θα τεθεί σε αρχική δοκιμαστική λειτουργία.

Παράλληλα θα κινηθούν και οι διαδικασίες για τις συνδέσεις σπιτιών και επιχειρήσεων του Μεγάλου Παπίγκου με το ήδη κατασκευασμένο από ετών δίκτυο ακαθάρτων και να τεθεί σε κανονική λειτουργία το έργο που περιμένει πολλά χρόνια ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός του Ζαγορίου για να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον και όχι επειδή το επιβάλλει η νομοθεσία, δεδομένου ότι πρόκειται για οικισμό που δεν εμπίπτει σε αυτούς που υποχρεούνται να διαθέτουν βιολογικό.

Το έργο του βιολογικού είχε ανατεθεί, αφού δόθηκε μεγάλος αγώνας για τις αδειοδοτήσεις, από την πρώην κοινότητα Παπίγκου, με χρήματα του προγράμματος «Θησέας» και ίδιους πόρους, αλλά δεν αποδείχτηκαν αρκετά και υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση.

Πλέον, τα τελευταία τρία χρόνια με και αφού εξασφαλίστηκαν με προσπάθειες του Δήμου οι αναγκαίες πιστώσεις το έργο οδεύει προς την ολοκλήρωσή του.

Το κτίριο και ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός είναι έτοιμα με συμπληρωματική πίστωση που διέθεσε ο Δήμος, η σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ ολοκληρώνεται με πιστώσεις από την Περιφέρεια και με την μελέτη που εγκρίθηκε από το Δ.Σ. θα προχωρήσει και ο χώρος διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων.

Αρχείο Ηπειρωτικής Μουσικής

Στην ίδια συνεδρίαση εκτός των άλλων θεμάτων που αφορούσαν κυρίως της εκδηλώσεις του καλοκαιριού, την καθημερινότητα και διάφορα έργα, το Σώμα ομόφωνα αποδέχθηκε, κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Βασίλη Σπύρου, την τιμητική και σημαντική όπως την χαρακτήρισε, πρόταση του αμερικανού μουσικολόγου και ερευνητή Κρίστοφερ Κίνγκ για την ίδρυση και λειτουργία Αρχείου Ηπειρωτικής Μουσικής στα Κάτω Πεδινά, στην οικία που δώρισε στο Δήμο ο αείμνηστος Κώστας Φωτέτσιος. Με την πρόταση συμφώνησε και ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Βαγγέλης Γκίκας.

Μάλιστα ο Δήμαρχος σημείωσε ότι για τις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν στο κτίριο υπάρχει ένα σημαντικό ποσό που διέθεσε ο δωρητής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό. Ο κ. Κίνγκ προτίθεται να δωρίσει την σπάνια συλλογή του και ιδιαίτερα τους δίσκους 78 στροφών με ηχογραφήσεις ηπειρώτικης μουσικής που έγιναν στην Αμερική.

Ο κ. Σπύρου μετέφερε στο Σώμα και πρόταση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Το Κοινόν των Ζαγορισίων» Βασίλη Παπαρούνα, για συγκρότηση συμβουλευτικής επιτροπής από τις παρατάξεις για τον συντονισμό της όλης προσπάθειας.

Η προσφορά του κ. Κίνγκ για το Αρχείο που δεν θα είναι ένα απλά ένα μουσείο, αποτελείται από τις ακόλουθες συλλογές:

-Η συλλογή του με Ηπειρώτικα Δημοτικά τραγούδια σε δίσκους των 78 στροφών, που αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη, πληρέστερη και υψηλότερης ποιότητας συλλογή παγκοσμίως (λείπουν μόνο 5-6 δίσκοι από όλους όσους έχουν ποτέ ηχογραφηθεί από Ηπειρώτες μουσικούς σε δίσκους 78 στροφών).

-Η συλλογή του από δημοτικά τραγούδια της Ελλάδος, Αλβανίας και Τουρκίας σε δίσκους 78 στροφών.

-Η συλλογή του από Ηπειρώτικα, Ελληνικά, Αλβανικά και Τουρκικά δημοτικά τραγούδια σε δίσκους 33 στροφών.

-Η συλλογή μου από δικές του υπαίθριες επαγγελματικές ηχογραφήσεις στην Ήπειρο.

-Η συλλογή του από ιστορικά σημαντικά μουσικά όργανα από την Ήπειρο και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

-Η συλλογή του από ιστορικά σημαντικές καρτ-ποστάλ από την Ήπειρο και Νότια Αλβανία.

-Η συλλογή του από βιβλία και χειρόγραφα γύρω από την Ήπειρο και ειδικότερα την Ηπειρώτικη μουσική στα Ελληνικά και Αγγλικά.

Σχετικά άρθρα