Sun07212019

Last update08:11:40 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Γηροκομείο

  • PDF

ΠΡΟΣΤΙΜΟ 140.000 ΕΥΡΩ ΒΑΖΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ

ghrokomeioΑντιμέτωπο με ένα πρόστιμο περίπου 140.000 ευρώ βρίσκεται το Γηροκομείο Ζωσιμάδων Ιωαννίνων που λειτουργεί στην πόλη από το 1800 περίπου προσφέροντας αδιαλείπτως φιλοξενία, νοσηλευτική φροντίδα, ιατρική περίθαλψη, σίτιση, ένδυση, ψυχαγωγία, νομική κάλυψη και κοινωνική υποστήριξη, σε ανήμπορους και μοναχικούς ηλικιωμένους των Ιωαννίνων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου.

Το Γηροκομείο, όλα αυτά τα χρόνια ήρθε αντιμέτωπο με πολλές δυσκολίες τις οποίες πάντα κατάφερνα να ξεπερνά και να συνεχίζει το έργο του.

Σήμερα διατρέχει και πάλι άμεσο κίνδυνο να κλείσει, λόγω ενός προστίμου που, όπως καταγγέλλουν υπάλληλοι αλλά και ο Μητροπολίτης Μάξιμος, προτίθεται να επιβάλουν οι τελωνειακές αρχές.

Συγκεκριμένα, με την με αριθμό 2409/04-04-2018 έκθεση ελέγχου του Τελωνείου Ηγουμενίτσας, κατηγορούν τη διοίκηση του Γηροκομείου για λαθρεμπορία καυσίμων διότι το ζέσταμα του νερού, που χρησιμοποιούν οι ηλικιωμένοι, γίνεται όπως ισχυρίζονται, με πετρέλαιο θέρμανσης και όχι κίνησης.

Σύμφωνα με το Γηροκομείο, οι ελεγκτές έχουν εξαντλήσει κάθε αυστηρότητα και το πόρισμα είναι άδικο για τους παρακάτω λόγους: α) κανένας απολύτως δεν γνώριζε πως για το ζέσταμα του νερού θα έπρεπε να γίνεται χρήση μόνο πετρελαίου κίνησης, β) από τι στιγμή που το μάθαμε, άμεσα προβήκαμε στις απαραίτητες ενέργειες, γ) σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε δόλος και κανένας απολύτως δεν κέρδισε τίποτα, δ) τα δύο έτη, όπως αναφέρεται και στην έκθεση ελέγχου, υπήρξε εξίσωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, ε) τα τρία τελευταία χρόνια, για λόγους οικονομίας, είχε τοποθετηθεί ηλιακό σύστημα για το ζέσταμα του νερού, στ) από το σύνολο του πετρελαίου που καταναλώσαμε τα τελευταία χρόνια, τα 42.000 λίτρα περίπου ήταν δωρεά, ζ) για την θέρμανση του κτιρίου (4.000 τ.μ. περίπου), λόγω της ιδιαιτερότητας των φιλοξενούμενων που επιζητούν συνεχώς ζέστη, διατέθηκε το περισσότερο πετρέλαιο, κατά εκτίμηση μας πάνω από 90% της συνολικής κατανάλωσης, η) πρόκειται για κοινωφελές Ίδρυμα που σήμερα φιλοξενεί συνολικά (με το παράρτημα) 150 ηλικιωμένους και θ) για την τεράστια κοινωνική προσφορά του Γηροκομείου στην τοπική κοινωνία, για την αναμφισβήτητη αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας του και για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καθημερινά καταβάλλουμε όλοι εμείς, θα περίμενε κανείς, εάν όχι επιβράβευση, τουλάχιστον περισσότερο σεβασμό.

Η αλήθεια είναι πως, σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας του, οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες, αφού οι 150 ηλικιωμένοι θα βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο, οι εξήντα εργαζόμενοι με τις οικογένειες τους θα υποστούν τις τραγικές συνέπειες της ανεργίας και η γιαννιώτικη κοινωνία θα χάσει μία από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές, που κατά κοινή ομολογία κοσμεί την πόλη.

«Αναμφισβήτητα, είναι τραγελαφικό το γεγονός ότι, ενώ το γηροκομείο των ευεργετών καλύπτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κενό της πολιτείας, έρχεται σήμερα η ίδια η πολιτεία, με αποφάσεις των οργάνων της, να το κλείσει. Τούτο διότι το Γηροκομείο αδυνατεί να καταβάλει το ανωτέρω ποσό.

Για τους λόγους αυτούς, διαμαρτυρόμαστε και ζητούμε οι αρμόδιες κρατικές αρχές, αφού εξετάσουν συνολικά το θέμα με την πρέπουσα λεπτότητα και κάτω από το πρίσμα των συνεπειών που θα έχει για το μέλλον του Γηροκομείου η επιβολή ενός εξαντλητικού προστίμου, να απαλλάξουν το Γηροκομείο μας από κάθε επιπλέον – άδικη επιβάρυνση, που θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην αναστολή της λειτουργίας του», αναφέρει η ανακοίνωση των εργαζομένων η οποία είναι σε γνώση της Διοίκησης και έχει σταλεί στην πολιτική ηγεσία της Ηπείρου και τους βουλευτές.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 18 Ιούλιος 2018 14:49

Σχετικά άρθρα