Tue06252019

Last update08:10:42 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Τα απορρίμματα, τα Γιάννενα και η Κέρκυρα

  • PDF

ΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΦΕΡΝΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ

aporrimata-dagkanaΜε το σύνολο των παραγόμενων απορριμμάτων του, θα στηρίξει ουσιαστικά το πιλοτικό στάδιο λειτουργίας του εργοστασίου επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων του Ελευθεροχωρίου, ο Δήμος Ιωαννιτών.

Το στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας του εργοστασίου ξεκινά στις 4 Οκτωβρίου, όπως έχει ανακοινωθεί, και θα διαρκέσει ως τις 21 Ιανουαρίου. Οι ποσότητες που απαιτούνται για να λειτουργήσει στο πρώτο, πιλοτικό στάδιο η μονάδα ΑΣΑ, είναι συγκεκριμένη και μπορεί να τη διασφαλίσει ο Δήμος Ιωαννιτών που είναι και ο κύριος παραγωγός απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Αυτό συμφωνήθηκε στην προ ημερών συνάντηση στο χώρο του εργοστασίου, μεταξύ του αντιδημάρχου καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών Δημήτρη Κατηρτσίδη και των εκπροσώπων της αναδόχου εταιρείας. Στη συνάντηση μετείχαν οι πρόεδροι των τριών ΦΟΔΣΑ των τριών διαχειριστικών ενοτήτων της Ηπείρου και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, καθώς και εκπρόσωπος της Περιφέρειας.

Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει τη δυνατότητα να οδηγεί τα σκουπίδια του απευθείας στο εργοστάσιο, για το διάστημα της δοκιμαστικής λειτουργίας, παρακάμπτοντας το Σταθμό Μεταφόρτωσης που ούτως ή άλλως δεν είναι έτοιμος.

Τα πολλά προβλήματα

Τα προβλήματα ωστόσο ξεκινούν κάπου εκεί...

1. Οι υφιστάμενοι Φορείς Διαχείρισης διανύουν τον τρίτο από τους τέσσερις μήνες της παράτασης που τους δόθηκε για να λειτουργήσουν, έως ότου συγκροτηθεί ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ. Αν το Υπουργείο Εσωτερικών δεν αποφασίσει να παρατείνει τη λειτουργία του υφισταμένου, ανενεργού ουσιαστικά ΦΟΔΣΑ στην Ήπειρο, θα πρέπει να εκλεγούν αντιπρόσωποι από τα δημοτικά συμβούλια και να εκλεγεί ακολούθως, νέο Διοικητικό Συμβούλιο, για τους μήνες, μέχρι την ολοκλήρωση της τρέχουσας αυτοδιοικητικής θητείας. Εν μέσω προεκλογικής περιόδου ωστόσο, είναι ρίσκο το κατά πόσο θα ενδιαφερθούν οι αυτοδιοικητικοί για να «τρέξουν» πράγματα που καθυστέρησαν τραγικά, επί τέσσερα χρόνια, με ευθύνη του κεντρικού κράτους κυρίως... Ως προς αυτό, θα είναι καθοριστικό το ραντεβού που επιζητεί με τον Υπουργό Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση, η ομάδα των αιρετών που ασχολούνται με τα σκουπίδια στην Ήπειρο.

2. Η προκήρυξη της λειτουργίας του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων είναι στον αέρα, και την κατάσταση επιδείνωσε το απαγορευτικό που έβαλε το Υπουργείο, στη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων ανάμεσα στους ΦΟΔΣΑ και τρίτους.

3. Όσο καθυστερεί να λειτουργήσει το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης, είναι πρόβλημα το ποιος θα μεταφέρει το παραγόμενο στο εργοστάσιο ΑΣΑ υπόλειμμα προς τους ΧΥΤΥ. Σωτήρια, για έναν χρόνο, ήταν η παρέμβαση εν προκειμένω, της Περιφέρειας Ηπείρου που εξασφάλισε το κονδύλι για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα που είναι απαραίτητος κρίκος στην αλυσίδα του όλου συστήματος.

Ο Ιανουάριος του 2019 δεν είναι μακριά.

Το διάστημα της δοκιμαστικής λειτουργίας δεν θα υπάρχει επιβάρυνση των Δήμων από το εργοστάσιο. Από τις 21 Ιανουαρίου και μετά όμως, το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων για τους Δήμους, θα υπερδιπλασιαστεί. Κάποιοι, όπως ο Δήμος Ιωαννιτών, έχουν προνοήσει να καλύψουν τη διαφορά κόστους, για το επόμενο προεκλογικό έτος, ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσουν σε αυξήσεις των ανταποδοτικών τους τελών... Δυστυχώς, όχι όλοι όμως...

Το τονάζ

Ανεξάρτητα από την ποσότητα των απορριμμάτων που θα εισέρχονται στο εργοστάσιο του Ελευθεροχωρίου, οι Δήμοι της Ηπείρου θα πληρώνουν για τονάζ ίσο με 80.000 τόνους, ακόμα και αν η ποσότητα είναι μικρότερη. Για μεγαλύτερη, δεν το συζητάμε...

Με τα δεδομένα προβλήματα στη λειτουργία του όλου συστήματος, η μεταφορά απορριμμάτων στην Ήπειρο από την Κέρκυρα, φαντάζει σε ορισμένους ως ιδανική. Ο Δημήτρης Κατηρτσίδης θεωρεί πως με την προχθεσινή τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη θαλάσσια μεταφορά αστικών αποβλήτων, η πολιτεία στοχεύει να λύσει τα προβλήματα της Κέρκυρας, κατά βάση.

Στο σενάριο λοιπόν, της μεταφοράς σκουπιδιών από έξω, κατά τον αντιδήμαρχο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ηπείρου θα πρέπει να αντιδράσει θετικά, για τους λόγους που περιγράψαμε. Η εξοντωτική επιβάρυνση των Κερκυραίων για τη διαχείριση των σκουπιδιών τους, στο ενδεχόμενο αυτό, θα είναι το αποτέλεσμα μιας άφρονος πολιτικής διαχείρισης, από μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού, του πρώτου και του δεύτερου βαθμού.

Σχετικά άρθρα