Sun07122020

Last update03:32:53 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Τσίπρας για Νόμπελ

  • PDF

bourxasΠροφανώς και ο Τσίπρας έχει θέσει ισχυρή υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης, μετά την κύρωση από την ελληνική βουλή της «Συμφωνίας των Πρεσπών», καθ' ότι όπως έλεγε η κυβερνητική προπαγάνδα υπεράσπισης της Συμφωνίας, η σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, εμπεδώνεται πλέον.

Το μέλλον θα κρίνει την αξία της συμφωνίας που υπέγραψε ο κακήν κακώς αποπεμφθείς από την κυβέρνηση, στη συνέχεια, για χάρη του Πάνου, Κοτζιάς.

Αν έκανε ή όχι... «good diplomacy» αυτός ο νάρκισσος πολιτικός, «ο κουβαλητής της τσάντας του Γιωργάκη», όπως τον έχει αποκαλέσει ο «Καμμένος» Πάνος, θα το κρίνει η ιστορία. Πλέον, δε μπορεί να αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο για τη χώρα μας και την ιστορία της Μακεδονίας.

Η μακράν χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης διαπραγματεύτηκε ένα από τα σημαντικότερα εθνικά θέματα των τελευταίων δεκαετιών. Απομένει να αποδειχτεί στο μέλλον, αν το έλυσε κιόλας...

Και μια ανάσα ανακούφισης θα έβγαλε απ' τα στήθη του, είναι βέβαιο, ο Κυριάκος, όταν ολοκληρώθηκε η χθεσινή καταμέτρηση των ψήφων... Μια καυτή πατάτα λιγότερη στα χέρια του, αν και όταν, γίνει Πρωθυπουργός...

ΥΓ: μια συμβουλή για την κυβέρνηση: την επόμενη φορά που θα αποφασίσει να φέρει προς ψήφιση κάτι κρίσιμο στη βουλή, ας φροντίσουν να μάθουν πρώτα, πότε έχει τουρνουά ο Τσιτσιπάς, για να συμπέσει ο αγώνας του με τη συζήτηση στο κοινοβούλιο.

Έτσι, δεν θα πάρει πρέφα ο λαός...

Ο κόσμος στην Τατιάνα

Δεν θα κομίσω γλαύκαν ες Αθήνας... για να σας δώσω το παραπολιτικό σχόλιο της συγκέντρωσης της Τατιάνας Καλογιάννη, το απόγευμα της Τετάρτης, μιας και πέρασαν τρεις μέρες...

Ήταν αναμφίβολα ικανοποιητική η συγκέντρωση, καθώς γέμισε η αίθουσα που είχε κλειστεί, με αρκετούς ορθίους.

Υπήρχε αρκετός νέος κόσμος, η πλειοψηφία σαφώς και ήταν άνθρωποι μεγάλοι, όπως κατά κόρον συμβαίνει σε τέτοια γεγονότα. Το ψηφοδέλτιο της Καλογιάννη θα επιχειρήσει να έχει ένα χρώμα νεανικό.

Βέβαια, δεν έλειψαν από τη συγκέντρωση και κάτι... «βρικόλακες» της τοπικής ΝΔ, από εκείνους που εγκατέλειψαν το κόμμα ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2012, έγιναν διευθυντές του «Καμμένου» Πάνου και τώρα επέστρεψαν και το παίζουν τομεάρχες...

Πολιτικές αβρότητες

Αποδεχόμενη την πρόσκληση... αβρότητας της υποψήφιας Δημάρχου, η δημοτική αρχή έστειλε απεσταλμένους στη συγκέντρωση. Είδα τον Τάκη τον Κατηρτσίδη και τη Γωγώ τη Γιώτη και εκεί ήταν επίσης, ο Παντελής Κολόκας και ο Βασίλης Καλούδης.

Οι δύο τελευταίοι δεν ξέρω αν πήγαν ως εκπρόσωποι κι αυτοί της δημοτικής αρχής ή ως Νεοδημοκράτες που προτίθενται να στηρίξουν στις εκλογές, την υποψήφια της ΝΔ, εγκαταλείποντας τη συνεργασία τους, ως παράταξη «Κοινωνία Πολιτών», με την «Ενότητα Πολιτών - Νέα Γιάννενα».

Πάντως, ο Γιάννης ο Καραμπίνας που εσχάτως φαίνεται πολύ οξύθυμος, φέρεται να την «έπεσε» στον Καλούδη, ζητώντας του τα ρέστα για τη συνεργασία του 2014, με το Θωμά Μπέγκα!

Καράφλιασαν!

Μια από τις πιο... μη αναμενόμενες στιγμές της συγκέντρωσης, ήταν το βίντεο με το έργο της Τ. Καλογιάννη, στην Περιφέρεια Ηπείρου, αυτά τα 8 χρόνια.

Στο βίντεο που ήταν φτιαγμένο γι' αυτήν ειδικά τη μέρα, εμφανίζονταν δύο Νεοδημοκράτες και δύο Συριζαίοι να πλέκουν το εγκώμιο της εργατικής Τατιάνας.

Εκ των υστέρων έμαθα, ότι το βίντεο προκάλεσε πολλαπλά «εγκεφαλικά» σε Συριζαίους που είδαν κυβερνητικά στελέχη δικά τους, να βοηθούν στον προεκλογικό αγώνα, της υποψήφιας Δημάρχου Ιωαννίνων της ΝΔ!

Να 'ναι αλήθεια, τόσο απελπισμένοι εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ που θα στηρίξουν την ίδια υποψήφια με τη ΝΔ;

Ασφαλώς και όχι, είναι η απάντηση στο προβοκατόρικο ερώτημά μου, αλλά... πατάς ρε Πιτσιόρλα και συ ρε Ματζούφα, που γίνεστε κομπάρσοι στο προεκλογικό σποτάκι της υποψήφιας της ΝΔ;

Όσοι «σύντροφοι» πάντως, γλίτωσαν το εγκεφαλικό, κατάπιαν τη γλώσσα τους και κάνουν πως δε βλέπουν τι γίνεται...

Για το κακό αποτέλεσμα όμως, στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, λογικά η Κουμουνδούρου - αν δεν ασχολείται τότε, με τις εθνικές εκλογές - θα πρέπει να αναζητήσει ευθύνες.

Αγριεμένος ο Ριζό

Αγριεμένο, ελαφρώς... τον είδα το Ριζόπουλο, στην παρουσίαση της Πέμπτης, κατά την ανακοίνωση των 18 νέων ονομάτων που θα πλαισιώσουν το συνδυασμό των «Οριζόντων της Ηπείρου» στις εκλογές του Μαΐου, για την Περιφέρεια.

Έχω την άποψη ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, θα πρέπει να χαρεί περισσότερο το «ταξίδι» που κάνει, όπως άλλωστε, ο ίδιος έχει πει πως βλέπει αυτή την περιπέτεια.

Η κριτική στον Καχριμάνη γίνεται με τρόπο που ορισμένες φορές, προδίδει εμπάθεια και δεν ξέρω αν αυτό αποδίδει.

Ωστόσο, αυτός είναι επικοινωνιολόγος και γνωρίζει περισσότερα, από εμένα τον ταπεινό δημοσιογράφο.

Τρόποι, έτσι κι αλλιώς

Όσον αφορά τώρα, τον τρόπο που επιλέγει να παρουσιάζει τους υποψηφίους του, Περιφερειακούς Συμβούλους, είναι πράγματι πρωτοποριακός.

Δεν διαβάζει μια λίστα ονομάτων με το επάγγελμα δίπλα... αλλά φροντίζει να συνδέσει τον κάθε υποψήφιο, με πτυχές του προγραμματικού του λόγου. Έτσι, παρουσιάζει πρόσωπα και μιλά για πράγματα που δεν έχουν επικοινωθεί ως τώρα, ή άλλα που είναι δύσκολο να ακουστούν δημόσια, μέχρι τις εκλογές. Ταυτόχρονα αναδεικνύει το χώρο που δίνεται στον κάθε υποψήφιο, μέλος της παράταξης, να νοιώσει ενεργός, συνεισφέροντας στη διατύπωση του προγράμματος, με τις δικές του γνώσεις και τα δικά του ενδιαφέροντα.

Καινά ήθη προφανώς που αλλάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε την πολιτική ως τώρα.

Όπως για παράδειγμα, η παρουσίαση μιας υποψήφιας από την Ηγουμενίτσα που διατηρεί καφετέρια στο λιμάνι κι εκεί ακριβώς, ο Ριζόπουλος είπε μια αλήθεια που σε μένα προσωπικά, τόσα χρόνια δεν είχε περάσει από το μυαλό: ότι δηλαδή, η πόλη πνίγεται από το λιμάνι, ότι η πόλη είναι η είσοδος της Ευρώπης και τίποτε άλλο.

Η... άλλη... παρουσίαση έχει ως εξής: τους βάζεις όλους σε ένα τσουβάλι, κάνεις μια εκδήλωση και παρουσιάζεις καμιά κατοστή ονόματα, διαβάζεις όνομα, επίθετο και επάγγελμα, χαιρετάς, σταυροφιλάς και τον βάζεις στην άκρη, γιατί ο κάθε υποψήφιος θα σου φέρει ψήφους αλλά ο κόσμος ψηφίζει εσένα, τον ΕΝΑ, και κάποιοι από αυτούς θα κάτσουν στο περιφερειακό συμβούλιο για να λένε συνέχεια «ναι», όπως τους προστάζεις ΕΣΥ.

Τώρα, στον τρόπο του Ριζόπουλου, μπορεί να βρει κανείς και υπερβολές ή λάθη... όπως η αναφορά ας πούμε, ότι ο Καραμποΐκης «κοιμάται από το πρωί ως το βράδυ»... Προφανώς και ήθελε να πει άλλο πράγμα ο Ριζόπουλος για έναν από τους μάχιμους υποψηφίους του.

Το must θέμα

Το must θέμα των τελευταίων ημερών ήταν το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης Παμβώτιδας. Την ερχόμενη Δευτέρα έπεται και η συζήτηση του θέματος, στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων.

Είχε ζητήσει στην τελευταία, έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Νίκος Γκόντας να παρίσταται στην συζήτηση επί του σχεδίου ΠΔ, και ο νέος πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, Φ. Φίλιος. Απ' ό,τι είπε προχθές, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Φορέα, τη Δευτέρα θα πάει στο Πωγώνι για να ενημερώσει το Δήμαρχο Κώστα Καψάλη, η περιοχή του οποίου υπάγεται στην έκταση που εποπτεύει πλέον ο Φορέας.

Φαντάζομαι θα πάει πρωί και όχι απόγευμα, για να είναι το βράδυ στη συνεδρίαση, ο Φίλιος, σε ένα άκρως ενδιαφέρον αντάμωμα, από διαφορετικούς ρόλους.

Την τελευταία φορά που βρέθηκαν οι τρεις στον ίδιο χώρο, μόνο ο Γκόντας κάθονταν στην ίδια θέση... Ο Μπέγκας κοίταζε από χαμηλά, το Φίλιο...

H στήλη συνεισφέρει στο διάλογο

Η συνεισφορά της στήλης στο διάλογο για το σχέδιο ΠΔ, είναι η πληροφορία πως το Μάρτιο του 2015, όσο η πρώτη... εθνοσωτήριος του Αλέξη Τσίπρα, με όλα τα αστέρια μέσα – Κωνσταντοπούλου, Βαρουφάκη, Λαφαζάνη, Μηλιό κλπ. – έπαιζε κορώνα – γράμματα την καταστροφή της χώρας, είχε το χρόνο να ασχοληθεί και με το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης.

Πολύ λίγοι γνωρίζουν πως το Μάρτιο του 2015, ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης έστειλε για διαβούλευση ένα ακόμα σχέδιο ΠΔ σε ορισμένους φορείς, για να εκφράσουν γνώμες.

Το σχέδιο Λαφαζάνη λοιπόν, ήταν λιτότερο σε σχέση με το τελευταίο κείμενο, ήταν όμως, περιγραφικότερο στους σκοπούς του. Από όσο αντιλήφθηκα πάντως, διαβάζοντάς το, δεν είχε ουσιαστικές διαφορές στις άλλες διατάξεις του, αν και όπως είπα, το τελευταίο είναι περιγραφικότερο.

Καταλαβαίνετε λοιπόν, πως τα «συντρόφια» από το Μάρτιο του 2015 ως το Δεκέμβριο του 2018, χέστηκαν πατόκορφα για τη λίμνη και την θυμήθηκαν παραμονές εκλογών, για να διαφημίσουν το δήθεν ενδιαφέρον τους.

Αν δώσουμε βάση στις εκτιμήσεις του Σταύρου Καλογιάννη, και μέχρι το απώτατο όριο της κοινοβουλευτικής θητείας αυτής της κυβέρνησης να φτάσουμε, είναι μάλλον δύσκολο να έχει το σχέδιο όλες τις υπογραφές και τις εγκρίσεις, ώστε να φτάσει να βάλει και την τελευταία τζίφρα πριν πάρει το δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο, ο Πρόεδρος Πάκης.