ΑΠΟ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΕΡΝΑ Ο ΑΓΩΓΟΣ, ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΧΑΡΑΞΕΙΣ
Ο Αγωγός ΠΟΣΕΙΔΩΝ αρχικά, το 2004, σχεδιάστηκε ως το υποθαλάσσιο τμήμα του ευρύτερου «Έργου IGI» (διασύνδεση Ελλάδας - Ιταλίας), που συνδέει τις ελληνικές και ιταλικές ακτές. Το 2016 ο IGI Poseidon αποφάσισε να επεκτείνει τον Αγωγό ΠΟΣΕΙΔΩΝ μέχρι τους Κήπους, αυξάνοντας την δυναμικότητά του και συνδέοντάς τον με τους αγωγούς IGB και EastMed. Ο ανανεωμένος σχεδιασμός επιτρέπει στον Αγωγό ΠΟΣΕΙΔΩΝ να μεταφέρει σημαντικές ποσότητες διαθέσιμες από τα τουρκοελληνικά σύνορα και από τη λεκάνη της Λεβαντίνης στα επόμενα χρόνια και να τις διαθέσει στις αγορές φυσικού αερίου της Ελλάδας, της Ιταλίας και, γενικότερα της Ευρώπης.
Ο χερσαίος ΠΟΣΕΙΔΩΝ εκτείνεται από τους Κήπους στα Ελληνοτουρκικά σύνορα μέσω Κομοτηνής και Νέας Μεσημβρίας (βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης) προς το Φλωροβούνι του Δήμου Ηγουμενίτσας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας.
Η όδευση του αγωγού διέρχεται κυρίως από περιοχές έξω από σχέδια πόλεως και γενικά διέρχεται από ιδιωτικές γεωργικές εκτάσεις ή δασικές εκτάσεις δημόσιου/ ιδιωτικού χαρακτήρα. Συνολικά, 155 οικισμοί εμπλέκονται με τον χερσαίο ΠΟΣΕΙΔΩΝ.
Αναφορικά με την όδευση του αγωγού, επιλέχθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρεί απόσταση μεγαλύτερη των 200 m από τους οικισμούς και τις οικιστικές περιοχές. Ωστόσο, στις λίγες περιπτώσεις που αυτό δεν ήταν τεχνικά εφικτό, πρόσθετα μέτρα ασφάλειας (πχ αυξημένο πάχος τοιχώματος του αγωγού) θα εφαρμοστούν.
Σχετικά με τις εγκαταστάσεις του έργου, όλες οι θέσεις βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 700 m από τα εγκεκριμένα όρια οικισμών, η οποία σύμφωνα με τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό είναι η ελάχιστη απαραίτητη απόσταση.
Στην Ήπειρο ο αγωγός διέρχεται από τους παρακάτω οικισμούς:
α/α Δήμος Δημοτική Ενότητα Οικισμός Απόσταση σε μ.
115 Ζαγορίου Ανατολικού Ζαγορίου Γρεβενίτη 300
116 Τρίστενο 310
117 Παναγιά 100
118 Μηλιωτάδες 430
119 Ποταμιά 160
120 Ιωαννίνων - Περάματος Κρυόβρυση 900
121 Σπόθοι 560
122 Μπιζανίου Αμπελεία 170
123 Παμβώτιδας Μαβίλλης 960
124 Δρίσκος 880
125 Γερακάρη 430
126 Δαφνούλα 110
127 Καραδήμας 1050
128 Πλάτανος 810
129 Χαρακόπι 440
130 Μουζακαίοι 270
131 Κυπαρίσσια 130
132 Δωδώνης Αγίου Δημητρίου Ταξιάρχης 450
133 Σερβιάνα 315
134 Μολυβαδιά 250
135 Επισκοπικό 350
136 Δωδώνης Ζωοδόχος Πηγή 576
137 Κωστάνιανη 760
138 Μπέρκο 190
139 Ελευθεροχώρι 10
140 Σέλλον Κουμαριά 305
141 Ανθοχώρι 670
142 Αγ. ΝΙκόλαος 340
143 Πρoφήτης Ηλίας 600
144 Παλιουρή 840
145 Σουλίου Παραμυθιάς Πετούσι 850
146 Αγ. Κυριακή 860
147 Ελευθεροχώρι* 100
148 Αγ. Μαύρα 305
149 Κεφαλόβρυσο 800
150 Καΐτσα* 150
151 Γρίκα 500
152 Ψάκα 900
153 Ηγουμενίτσας Μαργαριτίου Καρτερίου 1020
154 Μαζαράκιας 1240
155 Μεσοβούνι 350
Προστατευόμενες Περιοχές με τις οποίες διασταυρώνεται το έργο: (εθνικά πάρκα, natura, καταφύγια άγριας ζωής).
• Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας
• Εθνικό Πάρκο Πίνδου
• Έλη Καλοδίκι, Μαργαρίτι, Καρτέρι & Λίμνη Προντάνη
• Όρη Παραμυθιάς, στενά Καλαμά και στενά Αχέροντα
• Κεντρικό Ζαρόρι και Ανατολικό Τμήμα Όρους Μιτσικέλι
• Ευρύτερη Περιοχή Πόλης Ιωαννίνων
• Ευρύτερη περιοχή Αθαμανικών Ορέων
• Μέτσοβο-Χρυσοβίτσα-Γρεβενίτιο
• Παραμυθιά-Πετούσι-Αγ. Κυριακή
• Στο τμήμα «Οροσειρά Πίνδου» περιλαμβάνεται το Μέτσοβο και η Λίμνη πηγών Αώου και η Λίμνη Παμβώτιδα
Εναλλακτικές Οδεύσεις Αγωγού
Η αξιολόγηση των εναλλακτικών οδεύσεων βασίζεται σε τεχνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια. Με σκοπό τον προσδιορισμό αντικειμενικών κριτηρίων για κάθε εναλλακτική όδευση, έχει ορισθεί μια πινακοποιημένη μορφή σύγκρισης, βασιζόμενη σε πολυκριτηριακή ανάλυση και ταξινόμηση / βαθμολόγηση. Τα κριτήρια αξιολόγησης διακρίνονται στις ακόλουθες ομάδες:
• Περιβαλλοντικά, με 20 εξειδικευμένα κριτήρια,
• Κοινωνικοοικονομικά, με 11 εξειδικευμένα κριτήρια,
• Κοινωνικές ευαισθησίες, με 3 εξειδικευμένα κριτήρια
Στη θέση Μέτσοβο εξετάστηκε η εναλλακτική που παρουσιάζεται στο σχήμα. Βρίσκεται στην Π.Ε. Ιωαννίνων στον Δ. Μετσόβου βόρεια του οικισμού Μετσόβου. Η εναλλακτική αυτή εξετάστηκε με σκοπό την μείωση των επιπτώσεων στην Natura.
Στη θέση Ζαγόρι εξετάστηκε η εναλλακτική που παρουσιάζεται στο Σχήμα. Βρίσκεται στην Π.Ε. Ιωαννίνων στο Δ. Ζαγορίου, κοντά στον οικισμό Άμπελο.
Η αρχική όδευση του έργου είναι η εναλλακτική που παρουσιάζεται. Ωστόσο, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και συγκεκριμένα από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βόρειου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας, ζητήθηκε τροποποίηση της όδευσης ώστε να αυξηθεί η απόσταση του έργου από τους γειτονικούς οικισμούς και μνημεία. Σε συνεργασία με την υπηρεσία, προκρίθηκε η προτεινόμενη όδευση.
Στη θέση Χαροκόπι εξετάστηκε η εναλλακτική που παρουσιάζεται στο. Βρίσκεται Π.Ε. Ιωαννίνων, στον Δ. Ιωαννιτών κοντά στους οικισμούς Πλάτανος, Χαροκόπι, Μουζακαίοι και Κυπαρίσσια.
Η αρχική όδευση του έργου είναι η εναλλακτική που παρουσιάζεται. Ωστόσο, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και συγκεκριμένα με τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, ζητήθηκε τροποποίηση της όδευσης ώστε να αποφευχθεί εμπλοκή του έργου με περιοχές αστικής ανάπτυξης. Σε συνεργασία με την υπηρεσία, προκρίθηκε η προτεινόμενη όδευση.
Στη θέση Κωστάνιανη εξετάστηκε η εναλλακτική που παρουσιάζεται στο Σχήμα Βρίσκεται στην Π.Ε. Ιωαννίνων στο Δ. Δωδώνης, κοντά στον οικισμό Κωστάνιανη.
Η αρχική όδευση του έργου είναι η εναλλακτική που παρουσιάζεται. Ωστόσο, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και συγκεκριμένα της Περιφέρειας Ηπείρου/ Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, Σχεδιασμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών/ Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού, ζητήθηκε τροποποίηση της όδευσης ώστε να αποφευχθεί εμπλοκή του έργου με περιοχές αστικής ανάπτυξης. Σε συνεργασία με την υπηρεσία, προκρίθηκε η προτεινόμενη όδευση.
Στη θέση Φωτική-Κεφαλόβρυσο εξετάστηκε η εναλλακτική που παρουσιάζεται στο Σχήμα. Βρίσκεται στην Π.Ε. Θεσπρωτίας στο Δ. Σουλίου, κοντά στον οικισμό Κεφαλόβρυσο
Η αρχική όδευση του έργου είναι η εναλλακτική που παρουσιάζεται. Ωστόσο, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και συγκεκριμένα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, ζητήθηκε τροποποίηση της όδευσης. Σε συνεργασία με την υπηρεσία, προκρίθηκε η προτεινόμενη όδευση.
Στη θέση Λίμνη Προντάνη (ΒΙΠΕ Παραμυθιάς) εξετάστηκε η εναλλακτική που παρουσιάζεται στο Σχήμα. Βρίσκεται στην Π.Ε. Θεσπρωτίας στο Δ. Σουλίου, κοντά στον οικισμό Ράπιο.
Η αρχική όδευση του έργου είναι η εναλλακτική που παρουσιάζεται. Ωστόσο, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και συγκεκριμένα με την Περιφέρειας Ηπείρου/ Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, Σχεδιασμού, Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, ζητήθηκε τροποποίηση της όδευσης προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν εμπλοκές με περιοχές αστικής ανάπτυξης. Σε συνεργασία με την υπηρεσία, προκρίθηκε η προτεινόμενη όδευση.
Στη θέση Λίμνη Προντάνη-Περιοχή Natura εξετάστηκε η εναλλακτική που παρουσιάζεται στο Σχήμα. Βρίσκεται Π.Ε. Θεσπρωτίας στο Δ. Σουλίου, κοντά στον οικισμό Ψάκα.
Η εναλλακτική αυτή εξετάστηκε με σκοπό την μείωση των επιπτώσεων στην Natura.