Wed01222020

Last update01:52:28 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Σχόλιο για τα ελάσσονα, σιωπή για τα μείζονα

  • PDF

ΑΠΟ ΤΗΝ «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ»

protomh-mylwnaΈνα σχόλιο για την καθυστέρηση πληρωμής του υλικού από το οποίο φιλοτεχνήθηκε η προτομή του Γ. Μυλωνά αφιλοκερδώς από τον Γιαννιώτη καλλιτέχνη, Θόδωρο Παπαγιάννη, αποφάσισε να δημοσιοποιήσει η παράταξη του Μ. Ελισάφ, η οποία ωστόσο δεν φρόντισε να κάνει το ίδιο για να αποδώσει τιμή στον Ιδρυτή του Πανεπιστήμιου των Ιωαννίνων, καθώς ο επικεφαλής της δεν θεώρησε σκόπιμο να παρευρεθεί στην εκδήλωση, ούτε εξέδωσε κάποια ανακοίνωση.

«Αποτελεί προσβολή προς την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση της πόλης, ο τρόπος με τον οποίο ο δήμαρχος της πόλης μας απαξιώνει δημόσια έναν σπουδαίο, καταξιωμένο και διεθνούς φήμης γλύπτη τον Θεόδωρο Παπαγιάννη.

Γίνεται διπλή η προσβολή όταν έχει ως αφετηρία την προτομή του Γεωργίου Μυλωνά, ενός πολιτικού που σφράγισε την πορεία των Ιωαννίνων με την ίδρυση του Πανεπιστημίου.

Ο δήμαρχος, όταν τοποθετείται δημόσια, εκπροσωπεί το θεσμό, το Δήμο, τα Γιάννενα. Έχει υποχρέωση να μην προσβάλει την πόλη και κυρίως να μην απαξιώνει ανθρώπους που έχουν προσφέρει και θέλουν να συνεχίσουν να προσφέρουν», αναφέρει η «Γιάννενα. Νέα Εποχή».

Η απάντηση του Δημάρχου

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανακοίνωση δεν έμεινε αναπάντητη από τον Δήμαρχο ο οποίος αποδίδει άγνοια του θέματος στον κ. Ελισάφ, επιστρέφοντάς του παράλληλα τους χαρακτηρισμούς περί προσβολής.

«Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Νέα Εποχή» δημοσίευσε μια ακόμα ανακοίνωση στρεφόμενος κατά της Δημοτικής Αρχής χωρίς πραγματικά να γνωρίζει την ουσία του θέματος. Ουδεμία έκπληξη μας προκαλεί. Αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την αγωνία του να υπάρξει στο δημόσιο χώρο και να βρει ακροατήριο», αναφέρει αρχικά ο κ. Μπέγκας.

«Ο εξαίρετος γλύπτης, κ. Θεόδωρος Παπαγιάννης, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανέλαβε, και με απόλυτη επιτυχία ολοκλήρωσε αφιλοκερδώς, το έργο της δημιουργίας μιας προτομής του Γεωργίου Μυλωνά. Τον ευχαρίστησα γι' αυτό δημόσια.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα (ο επικεφαλής της «Γιάννενα. Νέα Εποχή» πιθανά δεν γνωρίζει το χρόνο και τις διαδικασίες που απαιτούνται για την πληρωμή από έναν δημόσιο φορέα) οι συνεργάτες του κ. Παπαγιάννη θα εξοφληθούν για την εργασία τους.

Όπως δημοσίως τοποθετήθηκα, ουδείς προμηθευτής – συνεργάτης του Δήμου θα μείνει απλήρωτος για τη δουλειά του επί της δικής μου θητείας, γεγονός πρωτόγνωρο για ένα Δήμο που στο παρελθόν χρωστούσε πολλά σε πολλούς και για πολύ καιρό.

Τα Γιάννενα άλλωστε δεν αναδείχτηκαν, τυχαία, πρώτος Δήμος στη χώρα από την Ανεξάρτητη Επιστημονική Επιτροπή του ΚΕΦιΜ σε θέματα οικονομικής διαχείρισης, διαφάνειας, λογοδοσίας και παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες», συνεχίζει η απάντηση του Δημάρχου.

Παράλληλα τονίζει ότι ο κ. Παπαγιάννης δικαιούται να έχει την άποψή του και να θεωρεί μεγάλο το χρονικό διάστημα των έξι μηνών, εξηγεί όμως ότι ουδέποτε τον προσέβαλε προσωπικά, αλλά αρνήθηκε να αντιπαρατεθεί μαζί του δημόσια για το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο, κατά τη γνώμη του, αδικούσε την σπουδαιότητα της εκδήλωσης.

Που ήταν στην εκδήλωση;

Κλείνοντας ο κ. Μπέγκας αναφέρει πως ο κ. Ελισάφ, μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας των Ιωαννίνων και υποψήφιος Δήμαρχος, αξιολόγησε ως μείζον τον διάλογο που διημείφθη στην σελίδα μου στο Facebook, και εξέδωσε ανακοίνωση.

Προφανώς όμως τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ανθρώπου που ίδρυσε το Πανεπιστήμιο στα Γιάννενα κι άλλαξε την πορεία του τόπου δεν ήταν μείζονα για τον ίδιο, καθώς όχι μόνο δεν έδωσε το παρών, αλλά ούτε φρόντισε να αρθρώσει δυο κουβέντες.

«Αν αυτό δεν είναι προσβολή στην ιστορία τον πολιτισμό και την παράδοση της πόλης, τότε τι είναι;», καταλήγει η απάντηση του Δημάρχου.

Σχετικά άρθρα