Sun07122020

Last update03:32:53 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Να γίνει η Ήπειρος η Silicon Valley της Νότιας Ευρώπης

  • PDF

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΝΔ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

kefalogΝα γίνει η Ήπειρος η Silicon Valley της Νότιας Ευρώπης όπως η Βρετανία έκανε τη Σκωτία, φιλοδοξεί ο Ευρωβουλευτής, επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ, και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Αυτό δήλωσε ευρισκόμενος στα Γιάννενα στο πλαίσιο του προεκλογικού του αγώνα, και στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η Ήπειρος τόνισε πρέπει να εκμεταλλευτεί την προστιθέμενη αξία σε βασικούς τομείς και στις νέες τεχνολογίες. «Δε μπορεί να είναι η Ήπειρος στις πιο φτωχές Περιφέρειες της Ευρώπης, μπορούμε την Ήπειρο να την καταστήσουμε περιοχή όπου οι νέες τεχνολογίες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, μπορούμε να κάνουμε την Ήπειρο Silicon Valley της νότιας Ευρώπης, όπως η Βρετανία έκανε τη Σκωτία» είπε χαρακτηριστικά.

Για τον πρωτογενή τομέα σημείωσε πως πρέπει η Ήπειρος να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις διατροφικής επάρκειας όλης της Ελλάδας και λόγω της γεωγραφικής θέσης να καταστεί διαμετακομιστικό και εμπορικό κέντρο. Θέματα αγροτικού ενδιαφέροντος συζήτησε ο κ. Κεφαλογιάννης τόσο με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου όσο και με το Δήμαρχο Μετσόβου, Κώστα Τζαφέα (είναι ο μοναδικός Έλληνας ευρωβουλευτής που μετέχει στην Επιτροπή της Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Πόσο κοντά είναι η Ευρώπη στους Έλληνες; Είναι ένα ερώτημα που τίθεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και υπάρχει η διάχυτη αίσθηση ότι οι ευρωεκλογές δεν ενδιαφέρουν καθόλου τους Έλληνες.

«Στην Ελλάδα ζούμε την καλύτερη δημοκρατία από συστάσεως του ελληνικού κράτους» υποστήριξε ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κεφαλογιάννης και τόνισε πως η Ευρώπη από το 1980 έδωσε στην Ελλάδα για υποδομές κονδύλια ύψους 350 δισ. από τα κοινοτικά ταμεία. Μόνο ο πρωτογενής τομέας ενισχύθηκε με 100 δισ. Ευρώ και τα υπόλοιπα 17-18 δισ. ευρώ από τη νέα προγραμματική περίοδο πρέπει να πιάσουν τόπο, όπως είπε.

Αναφορικά με τα εθνικά θέματα, ο κ. Κεφαλογιάννης υποστήριξε πως αν η ΝΔ είναι ενισχυμένη στο νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, θα έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στις διμερείς διαφορές της χώρας μας με την Αλβανία και άλλες γειτονικές χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ/

Ο κ. Κεφαλογιάννης μετέχει στην Επιτροπή ΕΕ – Τουρκίας και σε αυτή την Επιτροπή όπως είπε, δόθηκαν οι χάρτες διεκδίκησης της Τουρκίας για το μισό Αιγαίο, την Κύπρο, τα Δωδεκάνησα και το Καστελόριζο. «Θέλουμε μια ισχυρή ΝΔ για να είμαστε σε Επιτροπές όπως αυτή της ΕΕ – Αλβανίας, γιατί είναι προκλητικές οι δηλώσεις της ηγεσίας της Αλβανίας που θέλει να είναι υπό ένταξη χώρα» σημείωσε. «Η Ευρώπη είναι χώρος από τον οποίο η Ελλάδα αντλεί δύναμη, και δεν έχουμε εμείς σύνορα με την Τουρκία, τα Σκόπια την Αλβανία, αλλά τα σύνορά μας είναι και σύνορα της Ευρώπης» πρόσθεσε.

Για την άνοδο των ακραίων δυνάμεων, ο κ. Κεφαλογιάννης υποστήριξε πως το πρόσημο των αμφισβητιών της Ενωμένης Ευρώπης δεν είναι απαραίτητα ακροδεξιό. Το πρόσημο είναι και Δεξιό στη Γερμανία και στη Γαλλία, είναι και κεντρώο στην Ιταλία, είναι και φιλελεύθερο με το Φάρατζ στη Γαλλία, είναι και αριστερόστροφο στην Ισπανία. «Αυτός ο λαϊκισμός πρέπει να σαρωθεί σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε.

Σχολιάζοντας την έντονη κομματικοποίηση των ευρωπαϊκών εκλογών από τη ΝΔ, ο κ. Κεφαλογιάννης εκτίμησε πως οι εθνικές εκλογές θα γίνουν και αυτές το Μάιο. Θα έχουν οι ευρωεκλογές, πολιτικό πρόσημο, θα είναι σα μια μάχη και για εθνικές εκλογές, με ευρωπαϊκή διάσταση, όπως είπε. «Ο Τσίπρας θα ηττηθεί σε όποιες εκλογές γίνουν το 2019 και τώρα κάνει διαχείριση ήττας, για να μην υποστεί στρατηγική ήττα, για να μην ξαναγυρίσει στα ποσοστά του παρελθόντος... Ετοιμαζόμαστε για πόλεμο, για να διασφαλίσουμε την ειρήνη» κατέληξε επικαλούμενος τη γνωστή φράση του Τζον Κένεντι.