Sun08092020

Last update10:21:22 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Με πρόγραμμα διακυβέρνησης οι «Ορίζοντες Ηπείρου»

  • PDF

ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΑΞΟΝΕΣ

spyros-rizopoulos-orizontes-ths-hpeirouΈνα συνεκτικό κείμενο 24 σελίδων αποτελεί το πρόγραμμα διακυβέρνησης της Ηπείρου που καταθέτει ενόψει των εκλογών της 26ης Μαΐου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος.

Οι βασικές αρχές και οι στόχοι του προγράμματος παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου από τον υποψήφιο Περιφερειάρχη το πρωί της Τετάρτης, και με τα όσα λίγα είπε ο κ. Ριζόπουλος ανέπτυξε το όραμά του για την Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα την πρόταση της Περιφερειακότητας. Μιας έννοιας που όπως τόνισε αρκετές φορές, αφενός αποτελεί μία και μόνη επιλογή για την Ήπειρο, η οποία είναι τελευταία στην ανάπτυξη και πρώτη στην ανεργία, και αφετέρου την περιφερειακότητα επιτάσσει το πλαίσιο στο οποίο υπάρχει η Ήπειρος. Η περιφερειακότητα θα αναδιατάξει το συνολικό σκεπτικό με το οποίο πορεύεται η Ήπειρος, εφόσον είναι ο ίδιος στη θέση του Περιφερειάρχη την 1η Σεπτεμβρίου.

Υπάρχουν ορισμένες βασικές παραδοχές που καθιστούν αναγκαία την περιφερειακότητα, τόνισε ο κ. Ριζόπουλος και αναφέρθηκε στην τεχνοκρατική και χρηματοοικονομική παραδοχή ότι η Ήπειρος είναι πάρα πολύ συμπαγής, κάτι που αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα – το γεγονός ότι η απόσταση από τη θάλασσα στο βουνό είναι πολύ μικρή. Από την άλλη όμως, στη συμπαγή Ήπειρο υπάρχει έντονο το στοιχείο του τοπικισμού, το οποίο επιβάλλει ένα οικονομικό μοντέλο με περαιτέρω συνένωση των αυτοδιοικητικών μονάδων κι εκεί προκύπτουν τα μεγάλα έργα που προτείνει η παράταξη, θεωρώντας εκ των πραγμάτων αδύνατο να αναπτύξει την περιοχή ένα μοντέλο που θα μείνει στις υφιστάμενες διοικητικές διαιρέσεις, των Δήμων και των περιφερειακών ενοτήτων.

Οι τρεις γενικές αρχές του προγράμματος

Το πρόγραμμα των «Οριζόντων Ηπείρου» διαπερνάνε τρεις γενικές αρχές:

α) Μόνο τα μεγάλα έργα θα μπορέσουν στο σύνολό τους να προσφέρουν στην Ήπειρο, χωρίς καμία διάκριση.

β) πρέπει να υπάρξει απόλυτα διακριτή λειτουργία μεταξύ της Περιφέρειας και των Δήμων. «Για να σταματήσει ο καρκίνος πρέπει να είναι διακριτοί οι ρόλοι» σημείωσε και εξήγησε πως το κακό κομμάτι των επαφών του με τους Δημάρχους ήταν η αποκάλυψη μιας υπάρχουσας λογικής που λέει «θα μου δώσεις για να πάρω. Κι όταν ο Δήμαρχος δεν υπακούει σε αυτό, παρακάμπτουμε το Δήμαρχο και πηγαίνουμε στον κοινοτάρχη. Είναι άρρωστος ο τρόπος που διοικείται η Ήπειρος...» συμπλήρωσε. Και πρόσθεσε ακόμα απαντώντας στην ερώτηση που του τίθεται «αν θα είστε ο Περιφερειάρχης της λακκούβας;». «Θα είμαι ο Περιφερειάρχης των πολιτών, η λακκούβα δεν είναι θέμα του Περιφερειάρχη, είναι θέμα του Δημάρχου» σημείωσε.

γ) απαιτείται αλλαγή σχεδιασμού του προϋπολογισμού και εξορθολογισμός των οικονομικών της Περιφέρειας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σήμερα ανακοινώνονται έργα για τα οποία δεν υπάρχουν χρήματα, θα τρέξει μείον ο προϋπολογισμός του 2019. «Από την 1η Σεπτεμβρίου που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του απερχόμενου, ο δημόσιος κορβανάς έχει ταυτιστεί με τις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας» σημείωσε.

Οι πέντε άξονες

Το πρόγραμμα των «Οριζόντων της Ηπείρου» περιλαμβάνει πέντε άξονες, στους οποίους μπορεί να συμπίπτουν τα προγράμματα όλων των παρατάξεων, όπως επεσήμανε ο κ. Ριζόπουλος. Από τη μελέτη του συγκεκριμένου προγράμματος ωστόσο, προκύπτει μια διαφορά, η συνοχή των πέντε αξόνων που συγκλίνουν στον πρώτο άξονα και στόχο: την καταπολέμηση της ανεργίας στην Ήπειρο. Μητρώο ανέργων Ηπειρωτών, με συμμετοχή των επιχειρήσεων σε αυτό, διασύνδεση του μητρώου με την εκπαίδευση, ανακατεύθυνση επιδοτήσεων και εκπόνηση από το ΙΟΒΕ ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης της Ηπείρου.

Ο Δεύτερος άξονας «τουρισμός - πολιτισμός – αθλητισμός» χαρακτηρίζεται από το σχέδιο για τουριστική κίνηση 365 μέρες το χρόνο, και ενιαίο τουριστικό προϊόν με το λεγόμενο πρόγραμμα «Πίνδος» για τις ορεινές περιοχές, ώστε η ενότητα «Πίνδος» να αντιστοιχίζεται με την ενότητα «Άλπεις».

Ο Τρίτος άξονας είναι «Ανάπτυξη - Ενέργεια – Υποδομές»: Η ενέργεια για τα νοικοκυριά και για μειωθεί το κόστος παραγωγής της βιομηχανία, είναι εκ των ων ουκ άνευ στόχος. Οι υποδομές δεν θα είναι στο πλαίσιο της διαμόρφωσης έργων όπως τα οδικά που κανείς δεν γνωρίζει που πάνε, χωρίς το λεγόμενο «value for money». «Οι υποδομές θα εξυπηρετήσουν τον δεύτερο άξονα, δεν θα φτιάχνονται για να φτιαχτούν, ούτε για να εξυπηρετήσουν πέντε ανθρώπους» όπως είπε. Έχουν ενδιαφέρον οι θέσεις του για το φυσικό αέριο, με άμεση δρομολόγηση του δικτύου και στους τέσσερις Νομούς αλλά και για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων: «καμία εξορυκτική δραστηριότητα δε μπορεί να εκκινήσει αν προηγουμένως δεν έχουν διασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες...» λέει επί λέξει το πρόγραμμα.

Τέταρτος άξονας είναι η πρωτογενής παραγωγή. Κι εδώ προτείνεται η αντιστροφή της υπάρχουσας στρατηγικής «από το χωράφι στο ράφι». «Δε μπορεί να μιλά κανείς για το τι παραγωγή θέλει, αν δεν έχει στο μυαλό του, το τι θέλει ο καταναλωτής» τόνισε.

Ο Πέμπτος άξονας τέλος, είναι το Νέο μοντέλο Περιφερειακής Διακυβέρνησης, με εμπέδωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε δύο πεδία: στο επίπεδο της διαφάνειας των δημόσιων έργων για παράδειγμα, όπου προτείνεται πλατφόρμα δημόσιων έργων με το όνομα ΜΟΜΑ, με κατάργηση των απευθείας αναθέσεων και στο επίπεδο της ψηφιοποίησης των τουριστικών δραστηριοτήτων με το ηλεκτρονικό epirus booking.

Από εκεί θα γίνεται ο έλεγχος της επισκεψιμότητας στην Ήπειρο για 365 ημέρες το χρόνο. Το βασικό ζήτημα που λέγεται «κλίνες» θα αντιμετωπιστεί με πεντάστερα (στη δεύτερη τετραετία...) αλλά σε πρώτη φάση με ένα πρόγραμμα μετατροπής παραδοσιακών σπιτιών στα χωριά του Νομού σε air bnb κατοικίες, στα πρότυπα του παραδείγματος της Βαρκελώνης. Πάρα πολλές από αυτές τις δράσεις, θα γίνονται με τα Επιμελητήρια που έχουν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν ως πραγματικοί θεματοφύλακες σε αυτή τη διαδικασία και θα γίνονται από κοινού με την Περιφέρεια αλλά η διαχείριση των προτάσεων θα γίνεται από τα Επιμελητήρια.

Συνειδητοποιημένος για την αξία του προγράμματος

Ο κ. Ριζόπουλος ως επαγγελματίας της επικοινωνίας, τόνισε κλείνοντας την παρουσίαση πως το 62% των ψηφοφόρων αποφασίζει στις εκλογές, βάσει προσώπου, το 33% αποφασίζει βάσει προγράμματος και οι υπόλοιποι είναι οι «ρεαλιστές»: αποφασίζουν βάσει προσωπικής σχέσης και οφέλους....

Μιλώντας για την απόφασή του να κατεβάσει ένα τόσο συγκεκριμένο πρόγραμμα σημείωσε: «Θέλω να εισάγω μια διαφορετική νοοτροπία και δεν απαραίτητο να την ενστερνιστούν οι Ηπειρώτες αλλά δε θα σεβόμουν τα δύο χρόνια που κάνω αυτό τον αγώνα, αν δεν είχα διαμορφώσει ένα πλαίσιο που να μπορούσα να επεξηγήσω το τι προτείνω. Το να μην κατανοεί κανείς το πόσο σύνθετο είναι, είναι άλλης τάξης ζήτημα αλλά υπάρχει ο καμβάς που είτε θα αποδεχτούμε είτε θα απορρίψουμε. Στα μεγάλα ερωτήματα η απάντηση είναι απλά ναι ή όχι. Εγώ έχω πρόταση, είναι καθαρή σε αυτή τη διαδικασία και δεν θα κάνω πίσω» κατέληξε.

«Από τώρα ξεκινά το πιο δύσκολο κομμάτι να πείσουμε ότι το μέλλον είναι η περιφερειακότητα είτε αφαιρετικά στη λογική «άντε να δούμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, το πολύ από τελευταίοι να πάμε προτελευταίοι, είτε επειδή θα μας ακούσουν» τόνισε.

Δεσμεύτηκε τέλος για συγκρούσεις με το κεντρικό κράτος αν δεν συνεργαστεί μαζί του ως Περιφερειάρχη.