Wed07172019

Last update10:41:07 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Γαστρονομική κοινότητα θέλει να δημιουργήσει το Ζαγόρι

  • PDF

gastronomia zagoriΜια σημαντική πρωτοβουλία για την αξιοποίηση, ανάδειξη και ένταξη της ιδιαίτερης γαστρονομίας του Ζαγορίου στο τουριστικό προϊόν της περιοχής, με την δημιουργία ενός ένα ισχυρού γαστρονομικού brand name, ανέλαβε η Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου (ΕΤΕΖ) με τους ντόπιους παραγωγούς και με την υποστήριξη του Δήμου Ζαγορίου. Για το σκοπό αυτό προσκάλεσε στο Ζαγόρι τον Γιώργο Πίττα, ξενοδόχο, συγγραφέα (τελευταίο βιβλίο του «Γαστρονομικές Κοινότητες-Γαστρονομικοί προορισμοί») και ιδρυτή της ιστοσελίδας Greek Gastronomy Guide.

Ο κ. Πίττας παρουσίασε το πρόγραμμα, «Γαστρονομικές Κοινότητες-Προορισμός Ζαγοροχώρια», επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν, ώστε ο γαστρονομικός πλούτος της περιοχής να αξιοποιηθεί με συλλογικότητα και συνεργασία των επαγγελματιών του κλάδου προς όφελος της τοπικής οικονομίας.

Η εκδήλωση-σεμινάριο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 6 Μαΐου στο Δημαρχείο Ζαγορίου (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου) στους Ασπραγγέλλους και το παρακολούθησε ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, ο οποίος στην παρέμβαση του συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και εξέφρασε την πίστη του ότι, μέσα από τη συνεργασία μπορεί να γίνει η σύνδεση των πολλών τοπικών ποιοτικών προϊόντων του Ζαγορίου με τον τουρισμό, προσπάθεια στην οποία ο Δήμος είναι αρωγός.

Στόχος ένα ισχυρό γαστρονομικό brand name Ζαγορίου

Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η λειτουργία Γαστρονομικής Κοινότητας για την δημιουργία ενός ισχυρού γαστρονομικού brand name Ζαγορίου με βάση τις γαστρονομικές ιδιαιτερότητες της περιοχής που θα βοηθήσει τον τόπο συνολικά και την κάθε επιχείρηση ξεχωριστά.

Θα φέρει κοντά τους παραγωγούς με τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, ξενώνων και καταστημάτων εστίασης, ώστε τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή να αποτελέσουν τη βάση για το μενού που προσφέρεται στον επισκέπτη της περιοχής και ταυτόχρονα να στηριχθεί και η γαστρονομική ανάπτυξη του τόπου.

Συμμετείχαν δεκάδες παραγωγοί από το Ζαγόρι, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, ξενώνων, καταστημάτων εστίασης, το Δ.Σ. της ΕΤΕΖ με επικεφαλής την πρόεδρο Ελένη Παγκρατίου, ενώ την οργάνωση και τον συντονισμό της όλης προσπάθειας είχε η Έλσα Εξάρχου-Κεντέρη. Δόθηκε η δυνατότητα για μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας και ταυτόχρονα ενημερώθηκαν παραγωγοί και επιχειρηματίες του τουρισμού για το πώς θα δημιουργήσουν την Γαστρονομική Κοινότητα. Θα ακολουθήσει δεύτερη συνάντηση εργασίας στην πορεία για να τεθούν οι βάσεις της συνεργασίας.

Προϊόντα και εδέσματα του Ζαγορίου

Στη συνάντηση που διήρκησε 4 ώρες έγινε και μια πρώτη καταγραφή του γαστρονομικού πλούτου του Ζαγορίου. Βάση της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής είναι τα προϊόντα και τα εδέσματα, με προνομιούχο «πρεσβευτή» όλων αυτών τις πίτες Ζαγορίου. Καμία περιοχή της Ελλάδας δεν μπορεί να συγκριθεί με τον πλούτο και την ποικιλία της ζαγοριανής πίτας.

Σχετικά άρθρα