Mon09212020

Last update10:19:19 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Οι δυσκολίες των πολλαπλών εκλογών της Κυριακής

  • PDF

Nakka-MariaΣε ενδελεχή ενημέρωση για τη διαδικασία των εκλογών της Κυριακής, προέβη η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Μαρία Νάκα, θεωρώντας πως οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας, έχουν την υποχρέωση αυτοί ως συνεγγυητές του αδιάβλητου των εκλογών.

Στο τέλος της επίπονης προετοιμασίας αυτών των τεσσάρων εκλογικών διαδικασιών προς ανάδειξη ευρωβουλευτών, περιφερειακών αρχών και συμβούλων, δημοτικών αρχών και συμβούλων καθώς και τοπικών συμβούλων και παρέδρων, η κ. Νάκα παρείχε οδηγίες και ενημέρωση προς τους πολίτες, τους εκλογείς, τους υποψηφίους και τους παράγοντες διεξαγωγής των εκλογών, σχετικά με την ημέρα των εκλογών.

Κατ' αρχάς, η κ. Νάκα αναγνώρισε πως γίνεται μία τιτάνια προσπάθεια από πλευράς Δικαστικών αρχών και υπαλλήλων να ανταποκριθούν σε τόσο απαιτητικές εκλογές για πρώτη φορά, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό των δικαστηρίων είναι ελλιπές και τα δικαστήρια αποδυναμωμένα.

Βασική διαφορά όπως επεσήμανε, σε σχέση με αντίστοιχες εκλογικές διαδικασίες του παρελθόντος, είναι ότι την Κυριακή ψηφίζουμε σε 4 κάλπες για 4 διαφορετικές εκλογές. Προκειμένου να επιτευχθούν και οι 4 εκλογές, ειδικά για τον Νομό Ιωαννίνων, τα εκλογικά τμήματα έχουν αυξηθεί. Είχαμε περίπου 500 και αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί 799 εκλογικά τα τμήματα. Δεν άλλαξαν τα εκλογικά τμήματα, απλά στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα τμήματα άνω των 300 εγγεγραμμένων ψηφίζουν πρώτα στο εκλογικό τους τμήμα με ένδειξη Α για ευρωεκλογές και περιφερειακές και μετά στο εκλογικό τους τμήμα με τον ίδιο αριθμό με την ένδειξη Β για δημοτικές και κοινοτικές. Αυτά τα τμήματα θα βρίσκονται στο ίδιο κτίριο.

Με την αύξηση αυτή των τμημάτων γεννήθηκε και η ανάγκη για περισσότερους δικαστικούς αντιπροσώπους. Οι Δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί και οι δικηγόροι που κατά πάγια τακτική αναλαμβάνουν αυτόν τον ρόλο, δεν επαρκούν. Αναγκαστικά λοιπόν κλήθηκαν να αναλάβουν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, εξαιρετικά για την εκλογική αυτή διαδικασία και δημόσιοι υπάλληλοι.

Τέλος, σ' αυτές τις εκλογές ψηφίζουν και όσοι γεννήθηκαν εντός του έτους 2002.

Οδηγίες προς πολίτες

Οι πολίτες και δημότες εγγεγραμμένοι σε κάποιον δήμο της εκλογικής Περιφέρειας Ιωαννίνων να προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα με ηρεμία, υπομονή. Να εισέρχονται ένας ένας εντός και με την ταυτότητα τους ή με κάθε άλλο προσωπικό έγγραφο μπορεί να αποδείξει την ταυτότητά τους ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται από τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες. Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι, αρκεί και διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του, ακόμη και αν αυτό έχει εκδοθεί από την οικεία νομαρχιακή αυτοδιοίκηση πριν από τη μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας στην Ελληνική Αστυνομία.

Η αναγνώριση των κοινοτικών εκλογέων, που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, γίνεται με βάση ισχύον δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο και των υπηκόων τρίτων χωρών με βάση τίτλο νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα σε ισχύ.

Απαιτείται για τη διευκόλυνση του έργου των δικαστικών αντιπροσώπων να υπακούουν οι πολίτες στις οδηγίες του δικαστικού αντιπροσώπου και μόνον. Να προσκομίζουν ό,τι ζητούν οι δικαστικοί, πιστοποιητικά, ληξιαρχικές πράξεις γάμου ή διαζευκτήρια προς απόδειξη της ταυτοπροσωπίας καθώς και κάθε άλλο πιστοποιητικό . Οι δήμοι θα είναι ανοικτοί και θα εξυπηρετούν.

ΦΑΚΕΛΟΙ χρώμα σιελ για ευρωεκλογές, λευκοί με ένδειξη Π για περιφερειακές, λευκοί με ένδειξη Δ για δημοτικές και λευκοί με ένδειξη Κ για τις κοινοτικές.

Η κ. Νάκα κάλεσε να μην ενοχλούν οι πολίτες είτε τηλεφωνικά είτε με επισκέψεις τα δικαστήρια και την Περιφέρεια τις ημέρες των εκλογών. Οι Εφορευτικές επιτροπές πρέπει να σεβαστούν το έργο των δικαστικών αντιπροσώπων: Να μην κρυφτούν. Να παρουσιαστούν στο τμήμα και να ζητήσουν από τον δικαστικό αντιπρόσωπο να βγάλουν πρόγραμμα για να μην κουραστούν τα μέλη αλλά και να μην εγκαταλειφθεί μόνος ο δικαστικός αντιπρόσωπος. Οι υποψήφιοι τέλος, να μην πιέζουν τους δικαστικούς να εκδώσουν αποτελέσματα, ήταν μερικά από τα πράγματα που ζήτησε η κ. Νάκα.

Για τους δικαστικούς αντιπροσώπους

Αναφορικά με το μεγάλο ζήτημα της συμπλήρωσης των βιβλίων των δικαστικών αντιπροσώπων: Το υπουργείο πρώτη φορά τύπωσε τα ονόματα ξεχωριστά αλλά όχι σε βιβλίο. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα πρέπει να ακολουθούν την τελευταία οδηγία του Υπουργείου Εσωτερικών, είτε αναγράφουν ιδιοχείρως την επωνυμία των συνδυασμών και τα ονόματα των υποψηφίων ή, εναλλακτικά, επικολλούν το έντυπο ψηφοδέλτιο του κάθε συνδυασμού ή το ειδικό έγγραφο που διατίθεται από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών. Εφιστάται ιδιαιτέρως η προσοχή, έτσι ώστε, στην περίπτωση που στα ανωτέρω βιβλία επικολληθεί είτε το έντυπο ψηφοδέλτιο του κάθε συνδυασμού είτε το ειδικό έγγραφο, να είναι εμφανής η σφραγίδα της Περιφέρειας τουλάχιστον στην αρχή και στο τέλος του κάθε βιβλίου. Απαγορεύεται η χρήση άλλου βιβλίου πλην εκείνου που περιλαμβάνεται στον εκλογικό σάκο και φέρει την πρωτότυπη σφραγίδα της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Απαγορεύεται να απομακρυνθεί εκλογέας από το Εκλογικό Τμήμα αν δεν ολοκληρώσει τη διαδικασία (με την ψηφοφορία σε όλες τις κάλπες), καθόσον η ψηφοφορία εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική και ο εκλογέας που αρνείται να ψηφίσει διαπράττει ειδικό εκλογικό αδίκημα, που είναι αυτόφωρο. Προκειμένου να διασφαλισθούν τα ανωτέρω ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί να κρατήσει την ταυτότητα του εκλογέα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, και να την αποδώσει εφόσον ψηφίσει.