Tue09252018

Last update02:00:50 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

«Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη». Μία εξαιρετική παράσταση στη Δωδώνη,

 • PDF

του Γεωργίου Δ. Καψάλη,

Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Είναι αλήθεια ότι η κάθε δίκη προκαλεί συνήθως ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς τα επιχειρήματα εναλλάσσονται από τις δύο πλευρές των αντιδίκων, επιχειρώντας η καθεμία από αυτές να είναι ο τελικός νικητής και ο υπερασπιστής της αλήθειας. Είναι, επίσης, γεγονός ότι κατά την ίδια την εκδίκαση μιας υπόθεσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απολογία του κατηγορουμένου, καθώς οδεύουμε, εκ των πραγμάτων, κοντά στην έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς φιλόλογος, για να γνωρίζει πως η Απολογία του Σωκράτη αποτελεί ένα αριστούργημα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, όπως εκφωνήθηκε από τον ίδιο το 399 π.Χ. στο Δικαστήριο της Ηλιαίας και καταγράφτηκε από τον Πλάτωνα. Πρόκειται για ένα αριστούργημα δομής, μορφής, περιεχομένου, επιχειρηματολογίας, αγωνίας και προσμονής, αισθητικής απόλαυσης αλλά και αδικίας για τον κατηγορούμενο.

Περισσότερα...

«Δημοψηφισματική ασάφεια», ανυπολόγιστες συνέπειες

 • PDF

kalph gynaikaΑναμφίβολα ζούμε και θα ζήσουμε ιστορικές στιγμές σαν αυτές που με την απόσταση του χρόνου και την εκ του ασφαλούς αποτίμηση διαβάζουμε στα βιβλία για την πολύπαθη ελληνική ιστορία.

Περισσότερα...

Η οικογενειοκρατία... «δεν παραιτείται»

 • PDF

tsakas«Το δεν παραιτούμαι» είναι μια γνωστή συνηθισμένη φράση στην Ελληνική πολιτική ζωή, μετά από κάθε εκλογική ήττα.

Αντίθετα στην Αγγλία, αλλά κι αλλού, μετά από εκλογική ήττα, ο δρόμος δεν έχει επιστροφή, κι οδηγεί κατά κανόνα στην παραίτηση του ηττημένου πολιτικού.

Περισσότερα...

Θέλει αρετή και τόλμη ... η εργασία!

 • PDF

Kapos1Η ανεργία διαχρονικά αποτελεί το μεγαλύτερο ελληνικό πρόβλημα το οποίο έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις την τελευταία εξαετία. Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στην ανεργία των νέων, οι οποίοι αποτελούν το μέλλον της χώρας.

Περισσότερα...

Λίμνη και παράκτιος χώρος: μία προβληματική σχέση

 • PDF

Πολλές φορές συζητάμε για τη λίμνη Παμβώτιδα, μια λίμνη που ορίζεται όμως όχι μόνο από την υδάτινη επιφάνειά της αλλά κι από τον περιβάλλοντα παράκτιο χώρο, για τον οποίο σπάνια συζητάμε. Ο παράκτιος χώρος είναι το μεταίχμιο ανάμεσα στην ξηρά και το υγρό στοιχείο. Στην νομοθεσία, ο παράκτιος χώρος ορίζεται με διοικητικές διαδικασίες, ενώ στο σχεδιασμό του χώρου αποτελεί μια ευρύτερη ζώνη, κάποιες φορές ακόμη και χιλιομέτρων, μέσα στην οποία κυριαρχούν πιέσεις και συγκρούσεις πολλών δραστηριοτήτων και συμφερόντων.

Περισσότερα...

Επιβάλλεται άμεση λύση

 • PDF

του Γεωργίου Δ. Καψάλη Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

KAPSALHS-GIORGOSΕίναι γεγονός ότι μία λανθασμένη πολιτική επιλογή μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά όχι μόνο την προσωπική και οικογενειακή ζωή των μελών μιας κοινωνικής ομάδας, αλλά και την υπηρεσία στην οποία αυτοί εργάζονται, δημιουργώντας σημαντικότατα προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας του συγκεκριμένου φορέα.

Περισσότερα...

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ-ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Μικρή η απόσταση και όμως μακριά!

 • PDF

AsonitisAντιβιοτικό για τις κρίσεις και θεμελιακή ανάγκη για την ανάπτυξη της Ηπείρου το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, έμεινε χωρίς ενέργεια. Ο τουρισμός της Ηπείρου που καλύπτει λόγω γεωφυσικής συγγένειας τις επιθυμίες των βόρειων ευρωπαϊκών λαών παραμένει απομονωμένος, με εμφανή τον κίνδυνο του οριστικού αποκλεισμού του από τις τουριστικές αγορές του εξωτερικού αλλά και των μεγάλων κέντρων του εσωτερικού.

Περισσότερα...

Υποστηρίξτε τον τοπικό, περιφερειακό Τύπο

 • PDF

Η εμμονή των δανειστών σε ρυθμίσεις - ρήτρες για τις εκάστοτε δόσεις προς το ελληνικό Δημόσιο, που μεταξύ των άλλων ξεθεμελιώνουν και τον τοπικό, περιφερειακό Τύπο, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για την ιδεολογική τους προκατάληψη.

Έτσι και παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις Χατζηδάκη, που απέσυρε εντέλει προ μηνών τις σχετικές ρυθμίσεις από το αντίστοιχο πολυνομοσχέδιο, έρχεται τώρα ο διάδοχός του στο υπ. Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας να τις επαναφέρει.

Το επίδικο θέμα αφορά στην κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των διαγωνισμών, προκηρύξεων, προσκλήσεων ενδιαφέροντος και άλλων που αφορούν στις δημόσιες συμβάσεις, στον Τύπο. Και όλα αυτά μερικές μόλις μέρες αργότερα που άλλος υπουργός, εν προκειμένω η έχουσα το χαρτοφυλάκιο των ΜΜΕ, Σ. Βούλτεψη, υπέγραφε με καθυστέρηση την ετήσια απόφασή της για τις εφημερίδες εκείνες, που έχουν τις προϋποθέσεις και διατηρούν το δικαίωμα να καταχωρούν τέτοιου είδους υποχρεωτικές ανακοινώσεις!

Το ζήτημα μπορεί να είναι «ταμειακό» για τις επιχειρήσεις Τύπου αλλά δεν εξαντλείται εκεί. Η υποχρέωση του Δημοσίου να ανακοινώνει και να ελέγχεται για το περιεχόμενο των ανακοινώσεων του δεν είναι τεχνικό θέμα, όπως δεν είναι και αποκλειστικά οικονομικό. Είναι ζήτημα ενημέρωσης αλλά και λειτουργίας της Δημοκρατίας. Υπηρεσία που ικανοποιείται από τον Τύπο από την αρχή και παγκοσμίως. Δεν είναι ελληνικό θέμα ούτε συγκυριακό.

Όσο για τον δήθεν τεχνολογικό αντίλογο, κανείς δεν θα είχε αντίρρηση να ανοίξει η συζήτηση για το ψηφιακό μέλλον της μαζικής επικοινωνίας και των κανόνων δημοσίου λόγου, υπό τη θεμελιώδη όμως προϋπόθεση ότι ο λόγος γίνεται για επιχειρήσεις Τύπου και ΜΜΕ κι όχι για κρατικές ιστοσελίδες ή ακόμα χειρότερα όποιες άλλες αγνώστων λοιπών στοιχείων... Και πάντως πριν «νομιμοποιήσει» κάποιος το «νέο» ας μην ξεθεμελιώνει το «παλιό», αναιρώντας έτσι με αιφνίδιο, παρεμβατικό και έξωθεν διαδικαστικό τρόπο, τον ουσιώδη ρόλο του στη λειτουργία της δημοκρατικής καθημερινότητας. Όσο για τον δυνητικό χαρακτήρα της Αρχής να επιλέγει εκείνη που θα δημοσιεύει επικουρικά (άρθρο 152 του πολυνομοσχεδίου), αυτό κι αν είναι αναίρεση κάθε ισχύοντος κανόνα και «φυτώριο» επιλεκτικών σχέσεων Διοίκησης - Τύπου!

Την ίδια συμπεριφορά επέδειξαν στο πρώτο Μεσοπρόθεσμο, τότε με υπουργό Ανάπτυξης τη Διαμαντοπούλου, και με την αντικατάσταση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών ΑΕ και ΕΠΕ από τον Τύπο στο διαδίκτυο και την οικεία, κρατική ιστοσελίδα-μητρώο, με αποτέλεσμα σήμερα να μην δημοσιεύεται η πλειονότητα των στοιχείων και να έχει χαθεί η δυνατότητα ενημέρωσης, εποπτείας. Λίγο αργότερα «επέστρεψαν» το δικαίωμα αυτό στον αθηναϊκό, οικονομικό Τύπο, αποκαλύπτοντας έτσι ότι ο αδήριτος και ανελαστικός χαρακτήρας (και) εκείνης της (μετα)ρύθμισης «έπαιρνε τελικά νερό», που όλως τυχαίως εξυπηρετούσε εντέλει κεντρικές επιχειρήσεις Τύπου.

Κι όμως από το βήμα του πρόσφατου συνεδρίου, που οργάνωσε το Μάρτιο ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), πέρασαν υπουργοί και γ. γραμματείς της Διοίκησης υποσχόμενοι πως η εξέλιξη και στον ελληνικό Τύπο θα γίνει συντεταγμένα, υπό το καθεστώς του δημοκρατικού διαλόγου, δίχως αιφνιδιασμούς και αυθαιρεσίες ενώ κατατέθηκαν και προτάσεις για σχεδόν όλα τα ανοικτά ζητήματα. Η ικανοποίηση των συμφωνηθέντων είναι δημοκρατική υποχρέωση. Η αιφνίδια και αυθαίρετη αναίρεσή τους τι είναι;

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ, εφημερίδα "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ" Κέρκυρας

Το « κατηγορώ » της Παμβώτιδας

 • PDF

AsonitisΚοινωνία και Παμβώτιδα πληρώνουν σήμερα προσωπικές επιδιώξεις που μεταβάλλανε μια ζωντανή λίμνη σε λεκάνη με μολυσμένα νερά. « Οι επάλληλες αποθέσεις χαλαρών ιζημάτων πάχους 4 μέτρων περίπου στον πυθμένα και η πτώση της επιφάνειας του νερού της λίμνης σε συνδυασμό με τον ευτροφισμό έχουν υποβαθμίσει την οικολογική κατάσταση της λίμνης» (Πανεπιστήμιο Πατρών ).

Η κατ αρχήν εξωγενής οικολογική υποβάθμιση της Παμβώτιδας δεν σημαίνει μόνο την υ π ο ν ό μ ε υ σ η της υ γ ε ί α ς μιας συγκεκριμένης κοινωνίας αλλά και το γ κ ρ έ μ ι σ μ α των θεμελίων κάθε αναπτυξιακού ονείρου για τις ερχόμενες γενεές. Ένας αέναος κίνδυνος που δεν περιορίζεται μόνο στα σύνορα ενός οικοσυστήματος αλλά μολύνει και καταστρέφει χωρίς διάκριση κάθε τι που εξαρτάται απ αυτό. Η λίμνη έπαψε να διαθέτει τα χαρακτηριστικά στοιχεία μιας λίμνης.

Στην Παμβώτιδα, όπως και σε κάθε οικοσύστημα η τύχη των νεκρών οργανισμών είναι ζωτικό σημείο του τροφικού κύκλου. Βιογεννητικές λειτουργίες ορίζουνε με την ταχύτητα τους την ισορροπία του. Το ενσωματωμένο υλικό επιστρέφει με την μικροβιακή διάσπαση των νεκρών οργανισμών στο νερό. Οι παρεμβάσεις στην λίμνη της Κυρα- Φροσύνης οδηγήσανε στην διαταραχή της λειτουργίας των μηχανισμών της και στην αλλοίωση της γεωμορφομετρίας της. Έτσι γράφτηκε από την ζηλευτή Παμβώτιδα η τραγική ιστορία μιας άρρωστης λίμνης. Μέχρι το 1962 το διαλυμένο οξυγόνο στα ολιγοτροφικά νερά της έφτανε για τον καθαρισμό τους από τα υγρολύματα της τότε μικρής πόλης.

Ο σχεδιασμός της αποστράγγισης των υπολεκανών Ανατολής/Βουνοπλαγιάς και Κατσικάς/Καστρίτσας σαν οικονομική σύλληψη και τεχνολογική εφαρμογή απεδείχθει ολέθριος για την ζωή του λεκανοπεδίου. Τα κανάλια με τους τόνους των γεωργοκτηνοτροφικών και οικιακών αποπλύσεων μεταβληθήκανε σε αγωγούς ρυπαντικών και θρεπτικών στοιχείων ιδιαίτερα αζώτου και φωσφόρου που τροφοδοτήσανε την ποσοτική έξαρση της πρωτογενούς παραγωγής (βιομάζα) και θρέψανε ανισορροπίες. Το φορτίο λύγισε την αεροβική αποσύνθεση και η αναεροβική αποδόμηση ανέβασε την οργανική λάσπη του πυθμένα στους εξήντα πόντους.

«Το αδρομερέστερο υλικό εντοπίζεται υποεπιφανειακά σε βάθος που κυμαίνεται απο 5 έως 60 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του πυθμένα. Στο κεντρικό τμήμα του νοτιοανατολικού τομέα της λίμνης διακρίνεται μία περιοχή εμβαδού 3.400.000 τετρ. μέτρ. όπου το επιφανειακό στρώμα υδαρούς λάσπης αποκτά το μεγαλύτερο πάχος του. Στο επιφανειακό αυτό στρώμα είναι περισσότερο έντονη η παρουσία ρευστών στους πόρους των ιζημάτων. Ο όγκος της υδαρούς λάσπης ανέρχεται σε 5 εκατομ. κυβικά μέτρα.» (Πανεπιστήμιο Πατρών)

Σε βάθος μεγαλύτερο των 5 μέτρων το οξυγόνο μηδενίστηκε και έγινε αιτία ενός ασφυκτικού περιβάλλοντος με αυξημένη οξύτητα (ΡΗ) και αύξηση του αμμωνίου (ΝΗ3) για τους υδρόβιους οργανισμούς. « Η γεωγραφική έκταση του ανοξικού στρώματος συσχετίζεται με την έκταση του μέγιστου πάχους της υδαρούς ιλύος στον πυθμένα της λίμνης και συμβάλλει στην απελευθέρωση αμμωνίας από τα ιζήματα της λίμνης.» (Πανεπ. Πατρων)

Τα ψάρια και οι μικροοργανισμοί πεθαίνουν. Oι συνεχείς προσπάθειες εμπλουτισμού της λίμνης με γόνο επιβεβαιώνουν την λάθος τακτική και την αδυναμία της διάγνωσης. Παρ όλα αυτά οι αρμόδιοι επιμένουν.

Η απουσία του οξυγόνου απελευθερώνει διαλυτό φώσφορο από την « ιζηματική παγίδα » και η αρχική τροφοδοσία του ευτροφισμού από το εξωλιμνικό περιβάλλον ενισχύεται με την συνεχή απόδραση φωσφόρου από το Ίζημα.

«Τα υποεπιφανειακά ιζήματα εμφανίζουν κυψελοειδή εσωτερική δομή και υφή διακένων που οφείλεται στην παρουσία βιογενών αερίων.» ( Πανεπιστ. Πατρών).

Το πρόβλημα διευρύνεται με την αύξηση των κυανοφυκών και την μαζική συγκέντρωση τους στην επιφάνεια της λίμνης. Τα νερά ανθίζουν.

Ο εμπλουτισμός του πυθμένα με οξυγόνο τους καλοκαιρινούς μήνες παραλύει λόγω της θερμικής διαφοροποίησης των υδατίνων στρωματώσεων και τον σχηματισμό του θερμοκλινούς. Το ανάχωμα της Αμφιθέας το 1970-1974 ολοκλήρωσε την διαδικασία της ανοξικότητας του υπολιμνίου.

« Οι παρεμβάσεις αυτές περιόρισαν τις εκφορτώσεις των καρστικών πηγών που τροφοδοτούσαν την λίμνη» (Πανεπ. Πατρών) και τα κρυστάλλινα νερά των πηγών του Σεντενίκου και της Αμφιθέας που ανέρχονται σε 13 623 552 κυβικά μέτρα αχρηστευτήκανε. Τα πλούσια σε οξυγόνο νερά των πηγών του Μιτσικελιού οδηγούνται με την κατασκευή του αναχώματος στο κανάλι λυμάτων της Λαψίστας, ενώ μια προσπάθεια της απευθείας τροφοδοσίας της λίμνης θα έλυνε το πρόβλημα της ανανέωσης των νερών της.

Ως γνωστόν ο συνολικός όγκος των νερών της λίμνης ανέρχεται σε 90 000 000 κυβικά μέτρα. Με την διοχέτευση των νερών των δύο πηγών στην λίμνη και χωρίς την βαρομετρική βοήθεια η ανανέωση των νερών της κάθε 6,5 χρόνια θα ήτανε γεγονός, όταν η κατάσταση της σήμερα επιδεινώνεται με συνεχείς επιβαρύνσεις.

Η αντλία που τοποθετήθηκε από την Νομαρχία Ιωαννίνων στο ανάχωμα της Αμφιθέας είναι περισσότερο ζημία και λιγότερο ωφέλεια, ο δε μεταλλικός αγωγός στην περιοχή του Ντουραχάν δεν μπορεί να υποκαταστήσει την βιοχημική λειτουργία των πηγών.

Τα νερά των πηγών είναι για την λίμνη η τελευταία δυνατότητα αντιμετώπισης ανοξικών φαινομένων αλλά και καθοριστική δύναμη για την σωτηρία της. Βασική προϋπόθεση είναι ο εναρμονισμός τους με την ριζική αντιμετώπιση του

συνολικού προβλήματος της θεραπείας της Παμβώτιδας.

Η ιστορία της Παμβώτιδας είναι ιστορία καταστροφής. Οι επεμβάσεις από το 1960 μέχρι σήμερα οδήγησαν στην αλλοίωση των κλιματολογικών, των φυσοβιολογικών, των οικονομικών και των συνθηκών υγείας της Γιαννιώτικης κοινωνίας. Με τον αποκλεισμό της λίμνης το αναπτυξιακό δυναμικό της Παμβώτιδας αποδεκατίστηκε, η πόλη απομονώθηκε και έχασε το βασικότερο στήριγμα για την ανάπτυξη της οικονομίας της.

Παρ όλα αυτά η πόλη των Ιωαννίνων έχει ακόμη την ευκαιρία να γίνει βασικός άξονας μιας αξιόλογης τουριστικής οικονομίας εφ' όσον οι υπεύθυνοι δούνε την ανάπτυξη με το πρίσμα της αειφορίας, επαναφέρουν την Παμβώτιδα στην αρχική της κατάσταση και αξιοποιήσουν την τεράστια αναπτυξιακή δυναμική που κρύβεται στα νερά της. Η έννοια της αειφορίας δεν επιτρέπεται να γίνεται παραισθητικό εγωκεντρικής σύγχυσης.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 25 Ιούλιος 2014 14:38

Κι όμως όλα εξαρτώνται από την Παμβώτιδα !

 • PDF

vasilis asonithsΗ Παμβώτιδα έχασε την ισορροπία της.

Το οξυγόνο χάθηκε και η σοφία του ανθρώπου μετέτρεψε τα νερά της σε πηγή τοξικών αερίων . Στο στρώμα της λάσπης που καλύπτει μια έκταση

3 400 000 τετραγωνικών μέτρων του πυθμένα της φαίνεται ήδη καθαρά η παρουσία ρευστών στους πόρους των ιζημάτων. Πως προστατεύεται μια κοινωνία από την οργή της φύσης;

Περισσότερα...

Ναι, μπορούμε να κάνουμε την Ήπειρο βιώσιμη !

 • PDF

vasilis asonithsΉτανε ο τίτλος ενός άρθρου του Σπύρου Θεμελή στους «Νέους Αγώνες» στις 23 Οκτωβρίου του 2012. Πέρασε πολύς χρόνος από τότε. Αφιέρωσα κομμάτι του χρόνου μου στην ανάλυση του κειμένου που θα έπρεπε να προσεχτεί ιδιαίτερα και να μην αφεθεί δυστυχώς στις αράχνες του χρόνου. Προσπάθησα ν΄ απομονώσω την συναισθηματική του πλευρά από την ουσία των σημείων που αποτέλεσαν την βάση του όλου σκεπτικού.

Η επιβεβαίωση της διαπίστωσης «ότι ναι μεν η Ήπειρος έχει την δυνατότητα να γίνει βιώσιμη πλην όμως μέχρι σήμερα δεν την έχουμε αξιοποιήσει», οδήγησε στην επισήμανση δύο βασικών αιτιών:

- στην κατασπατάληση των όποιων πιστώσεων σε μικρά και ασύνδετα μεταξύ τους έργα και

- στην έλλειψη σχεδιασμού και οράματος.

Και έφτασε η ώρα των εκλογών και θα πρέπει να ξεχωρίσει κανείς, το ειλικρινές, το πατριωτικό συναίσθημα του κάθε υποψηφίου στην βάση της προσφοράς του για τον τόπο από την στοχευμένη προεκλογική σκοπιμότητα της ικανοποίησης του πάθους του και την αναρρίχηση του στην εξουσία. Και έφτασε η ώρα που πρέπει να ξεσκεπαστεί η μαεστρία κάποιων αστέρων με αναπαλαιωμένα ρητορικά σχήματα και ξεπερασμένες ιδέες με ανελαστική προβληματική στην εφαρμογή τους. Ακούγονται και πάλι μεμονωμένες θεωρήσεις πασαλειμμένες με πολύ πολιτική και έναν άγνωστο γλωσσολογικό πολιτισμό που εκφράζει περισσότερο σύγχυση και λιγότερο δημιουργική σαφήνεια. Γίνεται και πάλι όπως και τελευταία από τις άβουλες οικονομικές επιτροπές διάσπαση κεφαλαίων σε μικροέργα ασύνδετα μεταξύ τους χωρίς πραγματικό οικονομικό συλλογισμό και προστιθέμενη αξία, παρόλο που η λογική οικονομική επιταγή θέλει τα μικροέργα να καθορίζονται από τον κεντρικό οικονομικό συλλογισμό που τα δένει μεταξύ τους σε ενιαίο σύνολο και όχι αντίθετα. Σκοπιμότητα ή αδυναμία;

Όραμα και Όνειρο κάθε νέου ζευγαριού είναι η απόκτηση ενός δικού του σπιτιού. Ο αρχιτέκτονας μεταφράζει το όραμα σε σχεδιασμό, με την επιθυμητή κτηριακή αρχιτεκτονική, την διαμόρφωση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, το είδος και την ποιότητα των υλικών και την επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Ο συνδυασμός των επί μέρους εργασιών αποτελεί και την εκπλήρωση του ονείρου που ορίζεται από την συγκεκριμένη οικονομική δυνατότητα του νεαρού ζευγαριού. Το έργο παραδίδεται με βάση την οραματική επιθυμία ολοκληρωμένο με τις εκατοντάδες εργασίες αρμονικά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Ένας πραγματικός οικονομικός συλλογισμός δεν διαφέρει και πολύ απ αυτό. Κατά τον ίδιο τρόπο και μια αναπτυξιακή στρατηγική πρέπει να ξεκινάει από το όραμα που καθορίζει την μελλοντική εξειδίκευση της οικονομίας του τόπου. Μια ευρεία στρατηγική που να ενώνει τις εξειδικευμένες δυνατότητες της κάθε περιοχής και θα μπορούσε με την ολοκλήρωση της να χαρακτηριστεί σαν Ηπειρωτικό Δημιούργημα λείπει δυστυχώς στον τόπο μας. Υλικά με αξιόλογη ποιότητα και επάρκεια που προσφέρονται πλούσια από την ηπειρωτική φύση μένουν ανεκμετάλλευτα. Όπως λέει και ο Περιφερειάρχης «ο τόπος μας έχει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει βιώσιμος » και με την ύπαρξη και των ευρωπαϊκών περιφερειακών προγραμμάτων έχει και την χρηματοδότηση. Ένα απέραντο οπλοστάσιο φυσικών και πνευματικών πλεονεκτημάτων που θα μπορούσε να πάει την Ήπειρο μπροστά. Κι όμως δεν προχωράει! Το γιατί είναι το μεγάλο ερωτηματικό! Μερικά στατιστικά στοιχεία ίσως γίνουνε αιτία να γνωρίσουμε την Ήπειρο και από την πλευρά της τελευταία πολυσυζητημένης εξωστρέφειας και να μας αναγκάσουνε να ξεφύγουμε από την πολυδιάσπαση και τον διαχωρισμό του ηπειρωτικού τουριστικού προϊόντος όπως π.χ σε θαλάσσιο τουρισμό, θρησκευτικό τουρισμό η αλιευτικό τουρισμό κ.λ.π και ν αποφεύγονται δηλώσεις όπως «ο Δήμος δεν έχει λόγο να κάνει άσκοπα έξοδα, προκειμένου να πάει ξανά στην τουριστική έκθεση του Τελ-Αβίβ», όταν η Περιφέρεια της Ηπείρου συμμετέχει ήδη στην έκθεση και δηλώνει ότι στρατηγικός της στόχος είναι η αύξηση τουριστών από το Ισραήλ. (EGate 20- 22 Φεβρουαρίου 2014). Λέγεται αυτό Ηπειρωτική Τουριστική Πολιτική;

Η ανάλυση του ΞΕΕ για τον Αύγουστο του 2013 κατατάσσει την Ήπειρο στην ζώνη των τελευταίων τεσσάρων προορισμών επί συνόλου 13 τουριστικών περιοχών. Η σύγκριση με τα νησιά του Νότιου Αιγαίου που ακολουθεί γίνεται συνειδητά σε μια προσπάθεια αφύπνισης του συνειδησιακού μηχανισμό των κάποιων υπευθύνων αλλά και όλων όσων αγαπούν την Ήπειρο σε μια κοινή προσπάθεια για την πατρίδα των επόμενων γενεών, την πατρίδα των παιδιών μας.

ΠΙΝΑΚΑΣ

ΗΠΕΙΡΟΣ

ΝΗΣΙΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ

Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Αφίξεις

80.384

1.007.797

1.021.903

Διανυκτερεύσεις

456.912 

8.422.062

5.764.661

Δαπάνες

33.541.371

811.644.056

290.386.580

Δαπ/διαν/σεις

73,4

96,4

50,4

Δαπ/ επισκεπτών

417,3

805,4

284,2

Διανυκτ/ επισκεπτών

5,5

8,4

5,6

Η αναφορά στην Κεντρική Μακεδονία γίνεται για ν αποκαλυφτεί η δυναμική του ποιοτικού τουρισμού που πρέπει να γίνει στόχος και του ηπειρωτικού τουρισμού. Το πώς, είναι έργο μιας εκτενέστερης ανάλυσης. Η σύγκριση μεταξύ της Κεντρικής Μακεδονίας και των Νησιών του Νοτίου Αιγαίου αντικατοπτρίζει καθαρά την ποιοτική και οικονομική σύνθεση των τουριστικών επισκεπτών και των δύο προορισμών και τον αντίκτυπο του φτηνού τουρισμού στο οικονομικό αποτέλεσμα της Κεντρικής Μακεδονίας. Το τι πρέπει να γίνει για την χάραξη του δρόμου προς έναν ποιοτικό τουρισμό στην Ήπειρο αναλύεται στο κεφάλαιο: «Τουρισμός ή Πολιτισμικός Τουρισμός»; του αρθρογράφου.

Η Ήπειρος χρειάζεται πάνω απ όλα Όραμα. Το όραμα είναι αυτό που θα προσδιορίσει τον μηχανισμό και την λειτουργία του αναπτυξιακού της μοντέλου και θα αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που της χάρισε η φύση και οι άνθρωποι.

Η πόλη των Ιωαννίνων διαθέτει μια αξιόλογη εσωτερική δυναμική και ένα πλήθος αναπτυξιακών συντελεστών σε κατάσταση λήθαργου.

Για την αφύπνισή τους είναι απαραίτητη η αρχική ανάφλεξη.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 01 Απρίλιος 2014 13:22