Sun04212019

Last update07:20:15 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Capture

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Νεοελληνική Λογοτεχνία και Ψηφιακές Τεχνολογίες

  • PDF

Η λογοτεχνία στην εποχή των... «bit»

logotexnia diadiktioΤα σχολεία άνοιξαν το ίδιο και τα Πανεπιστήμια. Μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί κάθε βαθμίδας θα ξεκινήσουν άλλη μια απαιτητική χρονιά μέσα σε ένα γενικά συμβατικό και ασφυκτικό εκπαιδευτικό περιβάλλον που μάλλον δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για ανανέωση ή καινοτομίες τουλάχιστον στα καθιερωμένα προγράμματα σπουδών. Όμως, το άκρως ενδιαφέρον εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο «Νεοελληνική Λογοτεχνία και Ψηφιακές Τεχνολογίες» που προσφέρει το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Εργαστήριο Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου αποδεικνύει ότι η εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να αναφέρεται και σε πεδία αιχμής, τα οποία δεν διδάσκονται ακόμη συστηματικά στο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Οι «Πολιτιστικές Διαδρομές» επικοινώνησαν με τον επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας κ. Τάκη Καγιαλή, ο οποίος μας διαφωτίζει για αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα που ξεκινά από το Πανεπιστήμιο της πόλης μας.

Περισσότερα...

POLITHEATRO Θέατρο ουσίας και διαρκείας

  • PDF

politheatroΤο POLITHEATRO δραστηριοποιείται στο χώρο του θεάτρου και ευρύτερα του πολιτισμού στα Γιάννενα σχεδόν τρεις δεκαετίες. Η μόνιμη στέγη του το καθιστά πολιτιστικό πυλώνα και σημείο αναφοράς για τα θεατρικά δρώμενα της πόλης. Με αφορμή τα εργαστήρια θεατρικής έκφρασης που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά οι «Πολιτιστικές Διαδρομές» επικοινώνησαν με δύο δασκάλους των εργαστηρίων αυτών: τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Πολυθεάτρου Θοδωρή Γκόγκο (ηθοποιό, σκηνοθέτη, απόφοιτο Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου) και τον Βαγγέλη Αθανασίου (ηθοποιό, σκηνοθέτη, απόφοιτο της Δραματικής Σχολής Ωδείου Αθηνών). Η συζήτηση επεκτάθηκε σε φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον θεατρικό κόσμο τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος πρώτα στον Θοδωρή Γκόγκο.

Περισσότερα...

Λυρική Παμβώτις

  • PDF

Ποίηση της Ψυχής και του Τοπίου

Αυτή είναι μια εισαγωγή για τη Λυρική Παμβώτιδα.

lyriki pamvotisΘα ακολουθήσει σε επόμενα τεύχη των Πολιτιστικών Διαδρομών εκτενέστατο αφιέρωμα και αναδρομή στον θεσμό με τη συνεργασία της τέως Προέδρου της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, Ποιήτριας και Δημοσιογράφου των Νέων Αγώνων κας Άννας Δερέκα.

Περισσότερα...

Ioannina Rock City Festival 4

  • PDF

Μια πόλη, μια σκηνή

ioannina rock cityΚάποτε στο μακρινό 1976 οι ροκ κολοσσοί Kiss τραγουδούσαν το Detroit Rock City ενώ ένα χρόνο αργότερα οι πιο μεταλλικοί Riot έγραψαν τον ύμνο μιας ροκούπολης με το δηλωτικό "Rock City". Η πόλη μας ιδίως την τελευταία δεκαετία είτε με το πολύ πετυχημένο φεστιβάλ "Castle Rock" είτε πιο πρόσφατα με το περισσότερο τοπικής εμβέλειας φεστιβάλ "Ioannina Rock City" στα Σφαγεία μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διεκδικεί το δικό της στίγμα στον χάρτη της ροκ μουσικής.

Περισσότερα...

3ο Φεστιβάλ θεάτρου δρόμου Ιωαννίνων

  • PDF

Φεστιβάλ παντός καιρού!

festival dromouΟι παραστατικές τέχνες για τρίτη συνεχόμενη χρονιά είχαν την τιμητική τους στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θεάτρου δρόμου Ιωαννίνων που διεξήχθη το τριήμερο 28-30 Αυγούστου. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική εταιρία Multi-art projects και έχει ήδη φιλοξενήσει δεκάδες παραστάσεις θεάτρου, κουκλοθέατρου, τσίρκο, μουσικής και χορού σε δημόσιους υπαίθριους χώρους της πόλης, καθώς και πλειάδα εργαστηρίων και σεμιναρίων για ενήλικες και παιδιά. Εκτός από την πολιτιστική και ψυχαγωγική διάσταση η μοναδικότητα του εγχειρήματος έγκειται στον επαναπροσδιορισμό της χρήσης του δημόσιου χώρου καθώς οι παραστάσεις διεξάγονται σε πλατείες, πάρκα και πεζόδρομους της πόλης. Με την προϋπόθεση, φυσικά, να συμμαχεί και ο καιρός, κάτι που φέτος δεν έγινε και έτσι από φεστιβάλ θεάτρου δρόμου εξελίχθηκε σε φεστιβάλ θεάτρου... θεάτρου όπως χαριτολογώντας ανέφερε στην παράστασή του το Cirko Cachivache.

Περισσότερα...