Sun04212019

Last update05:10:37 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Capture

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ξεκινά η νέα κυνηγετική περίοδος

 • PDF

ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε' ΚΟΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ

KYNHGOS MYSTIKA Χαμηλούς τόνους επέλεξε να κρατήσει ο πρόεδρος της Ε' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Παναγιώτης Τσιλίκης με αφορμή τα όσα έχουν γραφτεί και ειπωθεί το προηγούμενο διάστημα για τη νεά Ρυθμιστική απόφαση που αφορά τη θήρα της νέας περιόδου η οποία ξεκινά την Πέμπτη.

Όπως τόνισε ο κ. Τσιλίκης η επίσημη έναρξη της νέας κυνηγετικής χρονιάς μέσα σε ένα ασταθές και επίφοβο για όλους, περιβάλλον, προσφέρει μία διέξοδο σε όλους εκείνους που εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για τη φύση και το περιβάλλον, για τα ενδιαιτήματα της ελληνικής υπαίθρου.

«Κυνήγι και περιβάλλον, κυνήγι και αειφορία, κυνήγι και προστασία των θηρεύσιμων και μη ειδών της πανίδας, είναι για εμάς έννοιες στενά συνδεδεμένες και αλληλοεξαρτώμενες.

Αυτό άλλωστε προσπαθούμε να κάνουμε και με πράξεις, τόσο σε επίπεδο Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας, όσο και σε τοπικό επίπεδο μέσω της Ε' ΚΟΗ και των Κυνηγετικών Συλλόγων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το προηγούμενο διάστημα όπως είναι γνωστό, ενόψει της υπογραφής της Ρυθμιστικής απόφασης για τη θήρα της νέας περιόδου, η διοίκηση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας είχε την ευκαιρία, να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου και να εκφράσει τις θέσεις του κυνηγετικού κόσμου.

«Δε θα μπούμε στον πειρασμό να υποστηρίξουμε ότι σε αυτό τον διάλογο, υπήρξαν νικητές και ηττημένοι.

Εμείς δε συμμετείχαμε στις συζητήσεις για να αναδειχθούμε νικητές, ούτε και για να επικρατήσουμε έναντι κάποιου αντιπάλου.

Εμείς προσήλθαμε στο διάλογο με ειλικρινείς θέσεις και προτάσεις και κυρίως με χειροπιαστές αποδείξεις για το έργο, τις δράσεις μας και κυρίως για την πραγματική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα ενδιαιτήματα της ελληνικής υπαίθρου και όχι μόνο τα θηρεύσιμα», τόνισε ο κ. Τσιλίκης και συνέχισε:

Στοιχεία που αποτυπώνονται στις μελέτες των επιστημονικών μας συνεργατών, οι οποίες επικαιροποιούνται συστηματικά και δημοσιοποιούνται επισήμως και όχι ανεπίσημα.

Προσήλθαμε σε αυτόν το διάλογο με θέσεις και προτάσεις,

ανοιχτοί να συζητήσουμε τα πάντα, χωρίς δογματισμούς και χωρίς διάθεση σύγκρουσης, αλλά με διάθεση να ακούσουμε τις προτάσεις του υπουργείου.

Όπως γνωρίζετε, η Ρυθμιστική που υπογράφηκε δεν περιέχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη.

Δεν πρόκειται για κάποια επιτυχία που μας δίνει το δικαίωμα να πανηγυρίζουμε.

Πρόκειται αντίθετα, για μία απόφαση που επιβεβαιώνει στην πράξη τις επιστημονικές καταγραφές και παρατηρήσεις μας.

Επίσης όμως πρόκειται για μία απόφαση που έλαβε υπόψιν της το ότι γύρω από το κυνήγι αναπτύσσεται και επιβιώνει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, μία τεράστια οικονομική δραστηριότητα, με χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε αυτές, μία δραστηριότητα που τονώνει τις τοπικές οικονομίες σε ολόκληρη τη χώρα».

Σχολιάζοντας δε τη φημολογία που αναπτύχθηκε πριν την υπογραφή της Ρυθμιστικής και η οποία έδωσε την αφορμή για πολλά σχόλια και διάφορες ερμηνείες και για ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος, όπως ο Αμβρακικός ο κ. Τσιλίκης σημείωσε ότι μπαίνοντας στον τρίτο χρόνο που επιτρέπεται το κυνήγι σε καθορισμένες ζώνες στον Αμβρακικό η πρακτική των δύο τελευταίων περιόδων απέδειξε, ότι μόνο με την άσκηση της θήρας και την εντονότατη και καθημερινή παρουσία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής είναι εφικτή η αντιμετώπιση των κρουσμάτων λαθροθηρίας, που βρισκόταν σε έξαρση όλα τα προηγούμενα χρόνια.

«Το ίδιο θα γίνει και τη νέα περίοδο και με μεγαλύτερη ένταση από τη δική μας πλευρά.

Οι κυνηγοί εξακολουθούν να ενισχύουν από την τσέπη τους, με δικά τους χρήματα τη λειτουργία και το έργο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.

Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τους απογοητεύσουμε, αλλά ούτε και καμία διάθεση να κάνουμε εκπτώσεις στο έργο της Θηροφυλακής, το οποίο άλλωστε αναγνωρίζεται ως σημαντικό από όλους», υπογράμμισε.

Κλείνοντας ο πρόεδρος της Ε' ΚΟΗ τόνισε πως η δύσκολη οικονομική περίοδος που βιώνει η χώρα, δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την κυνηγετική δραστηριότητα ζητώντας όμως από τους κυνηγούς να τηρούν τους νόμους και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία και αφετέρου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην άσκηση της δραστηριότητας, να σέβονται τους γραπτούς και άγραφους νόμους του κυνηγίου και να θυμούνται πάντα, ότι έχουν υποχρέωση να επιστρέψουν σώοι στα σπίτια και στις οικογένειές τους.

«Την υποχρέωση αυτή, την έχουμε όλοι και απέναντι στους συναδέλφους μας στο κυνήγι και στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύσουμε με τη συμπεριφορά μας και να απομακρύνουμε κάθε περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα», κατέληξε ο κ. Τσιλίκης.

Δράσεις για την ανακύκλωση των παλιών ηλεκτρικών συσκευών

 • PDF

TO ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

anakiklosi 1Στο πλαίσιο του έργου LIFE INFOCYCLE το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν δράσεις στα Ιωάννινα, με σκοπό να προωθήσουν την ορθή διαχείριση των παλιών ηλεκτρικών συσκευών. Στις 25 Ιουλίου η δράση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Πύρρου, ενώ στις 26 Ιουλίου στην πλατεία Μαβίλη.

Περισσότερα...

Αγαθό απόλυτης προστασίας το νερό

 • PDF

Η ΔΡΑΣΥ για την διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της περιοχής

neroΤις θέσεις της ΔΡΑΣΥ για την ορθή διαχείριση του νερού παρουσίασε ο επικεφαλής της παράταξης, Στέφανος Σκοπούλης, κατά τη διάρκεια της δημόσιας εκδήλωσης που διοργάνωσε η δημοτική παράταξη του δήμου Ιωαννιτών.

Περισσότερα...

Με επτά γαλάζιες σημαίες φέτος η Ήπειρος

 • PDF

Στους νομούς Πρέβεζας και Θεσπρωτίας

syskepsh galazies shmaies

Συνολικά επτά παραλίες της Ηπείρου κατάφεραν να πάρουν «Γαλάζια σημαία» φέτος τη στιγμή βέβαια που πέρσι ο αριθμός τους ήταν 6, ενώ το 2012 καμία ηπειρωτική ακτή δεν είχε καταφέρει να μπει στη λίστα που ανακοινώνει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).

Περισσότερα...

Υδάτινες γέφυρες στήθηκαν στα Γιάννενα

 • PDF

ydatines gefyresΟι ημέρες που διανύουμε ήταν για την πόλη μας πλούσιες σε δράσεις με βασικό άξονα την ορθολογική διαχείριση του αστικού και ημιαστικού νερού, στο πλαίσιο του προγράμματος ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ – Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό, που υλοποιούν το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) σε συνεργασία με ΔΕΥΑ Ιωαννίνων. Το ολοκληρωμένο πακέτο παρεμβάσεων το οποίο ολοκληρώνεται αύριο απευθύνθηκε σε ομάδες πολιτών και αρμόδιους φορείς, κέρδισε το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας και έθεσε τις βάσεις για ευρεία ενημέρωση και δικτύωση σε σχέση με τη διαχείριση του αστικού νερού.

Περισσότερα...

Οι προτάσεις της ΡΙ.ΖΑ Ζίτσας για τη διαχείριση των λυμάτων του λεκανοπεδίου

 • PDF

Προβλήματα και πιθανές λύσεις από τον Μ. Ματσάγκα

biologikos ioannina

Τις θέσεις της Ριζοσπαστικής Ανατροπής του Δήμου Ζίτσας σε ότι έχει να κάνει με τη διαχείριση των λυμάτων στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων παραθέτει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της παράταξης, Μανώλης Ματσάγκας.

Περισσότερα...

«Πράσινα σημεία» σε κάθε δήμο

 • PDF

Μια καινοτομία στη διαχείριση των απορριμμάτων από την Περιφέρεια Ηπείρου

prasino shmeio

Την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων για ολόκληρη την Περιφέρεια Ηπείρου με ορίζοντα το 2020 ξεκίνησε η Περιφερειακή Αρχή με την επιτροπή διαβούλευσης να συνεδριάζει την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου προκείμενου να καταλήξει στο τελικό σχέδιο.

Περισσότερα...

Κανόνες για την αλιεία στην Παμβώτιδα

 • PDF

Αποφασίστηκε το πλαίσιο σε σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων

foreas pamvotidas

Στο πλαίσιο της βελτίωσης του συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών, αρχών και εμπλεκόμενων φορέων, όσον αφορά την εποπτεία, έλεγχο και διαχείριση των δραστηριοτήτων εντός και περιμετρικά της Λίμνης Παμβώτιδας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015 στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης, με θέμα «Καθορισμός αρμοδιοτήτων και συντονισμός της εποπτείας, ελέγχου και διαχείρισης των δραστηριοτήτων εντός και πέριξ της Λίμνης Παμβώτιδας».

Περισσότερα...

Μπαίνουν κανόνες στην Καθαριότητα από το Δήμο Ιωαννιτών

 • PDF

Έρχονται και πρόστιμα για τους παραβάτες

skoupidia

Με το νέο Κανονισμό Καθαριότητας που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και τίθεται αύριο προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος Ιωαννιτών επιχειρεί να θέσει νέους όρους στο θέμα της καθαριότητας.

Περισσότερα...

Ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη αποκατάσταση

 • PDF

Ανάδοχος για το τμήμα Β' του ΧΑΔΑ Δουρούτης

XADA3

Βήμα που οδηγεί την περιοχή κοντά στις σύγχρονες της Ευρώπης αποτελεί η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Δουρούτης, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Περισσότερα...

Αποκλειστικά πολιτικό το πρόβλημα της Παμβώτιδας

 • PDF

Υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Ιωαννίνων

karabaki limnhΤην άποψη ότι το πρόβλημα της Παμβώτιδας είναι αποκλειστικά πολιτικό εκφράζει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος, Κώστας Σακκάς. Σε αυτή τονίζει πως οι τεχνικές λύσεις για να επανέλθει η Λίμνη μας στην κατάσταση που ήταν πριν μερικά χρόνια, υπάρχουν όχι όμως και η πολιτική βούληση να εφαρμοσθούν προσθέτοντας ότι όσο οι Διοικούντες θα προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση της λίμνης μας.

Περισσότερα...