Thu02272020

Last update04:27:30 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Επικαιροτητα

Σταθερή η ανεργία τον Οκτώβριο

 • PDF

ΣΕ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

anergia4-735x400Σταθερό παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας (19%) τον Οκτώβριο του 2019 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Σε ότι αφορά το σύνολο της χώρας, συνεχίζεται η υποχώρηση της ανεργίας, η οποία τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 16,6% έναντι του 16,8% που ήταν έναν μήνα πριν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο του 2019 ανήλθε σε 16,6% έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω 18,5% τον Οκτώβριο του 2018 και 16,8% τον Σεπτέμβριο του 2019.

Περισσότερα...

Πλάνο με ρεαλιστικό στόχο αύξησης των τουριστικών εσόδων

 • PDF

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

tourismos-touristesΠλάνο με ρεαλιστικό στόχο αύξησης των τουριστικών εσόδων που θα προέλθει από επιμήκυνση της περιόδου και προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου έχει καταρτίσει και υλοποιεί η Περιφέρεια με τη συνεργασία εκπροσώπων του κλάδου.

Η χρονιά που πέρασε άφησε μεγάλες υποσχέσεις και άνοιξε καινούργιες αγορές ενισχύοντας την εκτίμηση ότι εκτός από απαραίτητη είναι και ρεαλιστική η μετεξέλιξη του τουριστικού μοντέλου στην Ήπειρο. Στο γενικό πλάνο προβλέπεται και η διασύνδεση του αγροτοδιατροφικού τομέα με τον πολιτιστικό, περιηγητικό και αθλητικό τουρισμό.

Περισσότερα...

Μπαράζ εξιχνιάσεων κλοπών

 • PDF

ΣΕ ΠΡΕΒΕΖΑ, ΑΡΤΑ ΚΑΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

astynomia-760x460Μπαράζ εξιχνίασαν κλοπών σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες από την Αστυνομία στην Ήπειρο.

Πιο συγκεκριμένα εξιχνιάστηκαν δύο υποθέσεις κλοπής ψαριών σε Κορωμησία και Κολομόδια Άρτας, μια κλοπή φορτηγού στον Μύτικα Πρέβεζας και σειρά κλοπών από εκκλησία στην Ηγουμενίτσα

Εξιχνιάστηκαν, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, δύο υποθέσεις κλοπής ψαριών που έγιναν στην Κορωνησία και στα Κολομόδια Άρτας.

Για την υπόθεση συνελήφθη στην Κορωνησία Άρτας, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράνομη αλιεία - ιχθυοκλοπή.

Περισσότερα...

Αλλάζει και τον συμμετοχικό προϋπολογισμό η Δημοτική Αρχή

 • PDF

ΧΩΡΙΣ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

dhmarxeio-4Τη βούληση να συνεχίσει τη διαδικασία του λεγόμενου «συμμετοχικού προϋπολογισμού των πολιτών» που εγκαινίασε η προηγούμενη δημοτική αρχή, έχει η παρούσα διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών, αν και σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Φώτη Βάββα, δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για δέσμευση χρημάτων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 που πρόκειται να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο τις αμέσως επόμενες μέρες, με τον ίδιο να συμπληρώνει ότι θα υπάρξουν χρήματα για νέα έργα την επόμενη χρονιά, με την ίδια δημοκρατική διαδικασία.

Μια δέσμευση γενική και αόριστη φυσικά που δείχνει τη διάθεση της δημοτικής αρχής να μην συνεχίσει ένα πετυχημένο, βάσει του ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε, μοντέλο συμμετοχής των πολιτών, πιθανά στη λογική που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα σχεδόν σε ότι καλό ή κακό θυμίζει τη διοίκηση της θητείας Μπέγκα.

Τα παλιά έργα

Από την πρώτη πρόσκληση «συμμετοχικού προϋπολογισμού», μπήκαν στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ιωαννιτών για το 2020, τέσσερα έργα που είχαν εγκριθεί κατά την πρώτη πρόσκληση του «συμμετοχικού προϋπολογισμού».

Οι παρεμβάσεις αυτές μπαίνουν με έναν πρώτο προϋπολογισμό 20.000 ευρώ και είναι οι εξής:

- Βελτίωση προσβασιμότητας έμπροσθεν πλατειών Αν. Παπανδρέου, Δημοκρατίας και Πύρρου

- Δημιουργία της πρώτης ανοιχτής – ελεύθερης βιβλιοθήκης στα Γιάννινα μέσα σε ένα πάρκο, ζωντανό κύτταρο πολιτισμού

- Διαμόρφωση – ανάπλαση δημοτικού ακάλυπτου χώρου στον κόμβο των Δώδεκα Αποστόλων, περιοχή Αμπελοκήπων

- Διαμόρφωση Κοινόχρηστου Χώρου – Χώρος Αναψυχής – Μέλανδρα

Στο τεχνικό πρόγραμμα μπήκε τέλος και η μελέτη με τίτλο: «Δημιουργία ποδηλατικού πάρκου (Bike park) στο Δήμο Παμβώτιδας και οριοθέτηση ποδηλατικών διαδρομών» (15.000 ευρώ).

Θυμίζουμε εδώ πως η πρώτη δημόσια ανακοίνωση για τον συμμετοχικό προϋπολογισμό έγινε από την προηγούμενη δημοτική αρχή στις 25 Ιουλίου του 2017, με διατιθέμενο ποσό της τάξης των 200.000 ευρώ. Στις 20 Νοεμβρίου του 2017, ανακοινώθηκε πως κατατέθηκαν 67 προτάσεις με αναφορά στους τομείς της Καθημερινότητας, Εξυπηρέτησης του πολίτη, Πολιτισμού/Τουρισμού/Αθλητισμού, Κοινωνικής Μέριμνας, Εκπαίδευσης και Κοινόχρηστων χώρων και πως από το σύνολο των προτάσεων οι 38 υποβλήθηκαν από πολίτες, οι 20 από φορείς και οι 9 από ομάδες πολιτών.

Το μοντέλο καθιερώθηκε... και έγινε η δεύτερη προκήρυξη συμμετοχικού προϋπολογισμού, με διπλάσια κονδύλια, 400.000 ευρώ και οι τρεις συναρμόδιοι τότε αντιδήμαρχοι, Μανταλόβας, Λιόντος και Γιωτίτσας ανακοίνωσαν την πρωτοβουλία κάνοντας λόγο για ένα πρόγραμμα με βασικό στόχο την κινητοποίηση των δημιουργικών δράσεων και λύσεων από «κατοίκους για τους κατοίκους», μέσα από παρεμβάσεις μικρής κλίμακας που προκύπτουν από συμμετοχικές διαδικασίες σχεδιασμού.

Οι προτάσεις που έρχονται από εκείνη την προκήρυξη, του περασμένου Ιανουαρίου, είναι ουσιαστικά οι προτάσεις που μένουν σε εκκρεμότητα καθώς από την προηγούμενη δημοτική αρχή δεν ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση.

Τώρα πέφτει στους ώμους της νέας δημοτικής αρχής να ολοκληρώσει τη διαδικασία της αξιολόγησης και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν πάρει τη σχετική εντολή από τον αντιδήμαρχο υποδομών, ώστε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Εκτιμάται πως για τα έργα που θα προκριθούν να προχωρήσουν, μπορεί να εξασφαλιστούν τα κονδύλια με την πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Ιωαννιτών. Ανάλογα με το ενδιαφέρον, θα κριθεί και πόσα θα είναι τα χρήματα και αν θα είναι τόσα (400.000 ευρώ) όσα κατάφερε να δεσμεύσει η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου.

Α.Θ.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 10 Ιανουάριος 2020 16:29

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού κατά Πρυτανείας με αναφορές στο άσυλο..

 • PDF

panepisthmio ioanninaΠροσπάθεια φίμωσης και απαγόρευσης έκφρασής του στο ανώτατο συλλογικό Όργανο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τη Σύγκλητο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα γεγονότα και περιστατικά που συνέβησαν κατά το τελευταίο διάστημα. Ο Σύλλογος καταγγέλλει ουσιαστικά πως η διοίκηση του Πανεπιστημίου δεν παίρνει θέση για μια σειρά από σοβαρά ζητήματα που τίθενται για το ίδιο το Πανεπιστήμιο και για το προσωπικό.

Λέει συγκεκριμένα ο Σύλλογος πως η Σύγκλητος ενώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο είναι τεράστια, δεν τα συζητά και γίνεται, χωρίς καν ψηφοφορία, «εντολοδόχος των εκάστοτε κυβερνήσεων και των πολιτικών τους για τη διάλυση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου».

Περισσότερα...

Εξάρθρωση σπείρας εικονικών ασφαλίσεων εργαζομένων

 • PDF

leftaΈπειτα από πολύμηνη έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που πραγματοποιούσε εικονικές ασφαλίσεις εργαζομένων, με σκοπό την αποφυγή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών. Σύμφωνα με την αστυνομία, η ζημία του ελληνικού Δημοσίου από τη δράση της σπείρας υπολογίζεται σε περισσότερα από 15,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σχηματίστηκε σε βάρος έξι τόμων δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα.

Περισσότερα...

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι χειμερινές εκπτώσεις

 • PDF

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ

ekptwseis-2-thumb-largeΗ έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων φέτος στα εμπορικά καταστήματα σύμφωνα με το άρθρο 15 του Νόμου 4177/2013 παρ.1 αρχίζουν από την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου έως το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου.

Σε αυτό το διάστημα, η πλειονότητα του καταναλωτικού κοινού θα σπεύσει να επωφεληθεί των χαμηλών τιμών των προϊόντων, υποπίπτοντας όμως σε μια σειρά λαθών που ουσιαστικά θα έχει ως αποτέλεσμα την μελλοντική τους οικονομική επιβάρυνση. Συνεπώς οι καταναλωτές, οφείλουν να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια των αγορών τους.

Περισσότερα...

Κλεμμένο ΙΧ και μεγάλο χρηματικό ποσό στην Κακαβιά

 • PDF

kakabia telwneioΣε δύο ακόμη συλλήψεις προχώρησαν η Αλβανική Αστυνομία και οι δυνάμεις της Frontex που βρίσκονται στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Κατά την διάρκεια ελέγχου στην είσοδο για την Ελλάδα εντόπισαν ένα ακόμη κλεμμένο όχημα το οποίο κατασχέθηκε.

Ο οδηγός του, ένας 21χρονος έμενε μόνιμα στην Ελλάδα.

Περισσότερα...

ΕKI:«Στο φρένο κυβέρνησης-εργοδοσίας, εμείς απαντάμε με γκάζι»

 • PDF

ergatiko-kentro-ioannina«Στο φρένο κυβέρνησης και εργοδοσίας δε θα σταματήσουμε, πατάμε γκάζι» λέει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων με ανακοίνωσή του, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Όπως τονίζει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων όλα αυτά είναι συνέχεια του χτυπήματος του δικαιώματος στην απεργία, τον έλεγχο του περιεχομένου και της λειτουργίας των συνδικάτων, που δρομολόγησε με νόμο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θωράκισε ακόμη περισσότερο η σημερινή της ΝΔ.

Περισσότερα...

Ο Δήμος Πωγωνίου έκοψε βασιλόπιτα

 • PDF

kapsalis-pita2020Παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα και πλήθους δημοτών πραγματοποιήθηκε την πρωτοχρονιά η κοπή της βασιλόπιτας στο Δελβινάκι, ιστορική έδρα του Δήμου Πωγωνίου.

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Γαλίτσης που τους ευχαρίστησε για τη μαζική προσέλευση κι ευχήθηκε η νέα χρονιά να φέρει μόνο καλά για τους δημότες και την περιοχή του Πωγωνίου.

Περισσότερα...

Ορίζοντες Ηπείρου: Πρόταση για φυσικό αέριο και πετρέλαια…

 • PDF

orizontes-logoΜια «εφικτή αλλά ρεαλιστική» πρόταση όπως τη χαρακτηρίζει η παράταξη του Σπύρου Ριζόπουλου, διατυπώνουν οι Ορίζοντες Ηπείρου για την παροχή φυσικού αερίου στην Ήπειρο και παράλληλα, για τη διακοπή των σεισμικών ερευνών για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας.

Από το προεκλογικό πρόγραμμα των Οριζόντων Ηπείρου υπενθυμίζεται η πρόταση ξεκάθαρα διατυπωμένη: «Στρατηγικός μας στόχος είναι η δημιουργία εκτεταμένου δικτύου φυσικού αερίου και στους 4 νομούς για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με βάση την Ηγουμενίτσα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συσταθεί ειδικός περιφερειακός φορέας φυσικού αερίου που θα συνεργάζεται με τον ΔΕΣΦΑ. Παράλληλα το λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα μετατραπεί σε λιμάνι αποθήκευσης και διοχέτευσης φυσικού αερίου και προς την περιφέρεια συνδέοντας το με το δίκτυο φυσικού αερίου που θα κατασκευαστεί».

Περισσότερα...

Σχετικά άρθρα