Α΄ Καρδιολογική Κλινική του ΠΓΝΙ: Σε νέο χώρο, με νέους, μεγάλους στόχους

KoletisΣε νέο χώρο, με νέα πρόσωπα, με ανανεωμένους στόχους...

Ο λόγος για την Α΄ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, οι άνθρωποι της οποίας έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους, το πρωί της Τρίτης.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ακολούθως, ο διευθυντής της Κλινικής, Θεόφιλος Κωλέττης, καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναφέρθηκε στη στοχοθεσία της Κλινικής.

Ο νέος χώρος, στο πενταόροφο κτίριο της επέκτασης, και η νέα διεύθυνση, συνδυάζεται και με νέους στόχους και νέες αρχές λειτουργίας, όπως τόνισε ο κ. Κωλέττης.

Η νέα μορφή της κλινικής έχει πλέον 28 κλίνες πέραν των κλινών στη Μονάδα Εμφραγμάτων, συν τις κλίνες ημερήσιας νοσηλείας που θα γίνουν μελλοντικά.

«Ο στόχος μας είναι να κάνουμε περισσότερες κλίνες και να περάσουμε από τους κοινούς θαλάμους σε θαλάμους ΜΑΦ (Αυξημένης Φροντίδας)» τόνισε ο καθηγητής. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «σκαλοπάτι» ανάμεσα στη ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) και τον κοινό θάλαμο που εξυπηρετεί τη διεθνή τάση στην ιατρική του σήμερα, για πιο εντατική παρακολούθηση, με αποτέλεσμα τη βραχύτερη νοσηλεία στο νοσοκομείο και την παρακολούθηση του ασθενούς στο σπίτι. Η σύγχρονη τάση της ιατρικής και δη της καρδιολογίας προβλέπει τη βραχύτερη νοσηλεία και τη συνέχιση της αγωγής στο σπίτι.

Στόχοι

Ιδιαίτερος στόχος της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής είναι η ανάπτυξη του τομέα που υπολείπεται στα Γιάννενα. Πρόκειται για τη μελέτη των αρρυθμιών καρδιάς που χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: στις ταχυκαρδίες από τις οποίες δεν κινδυνεύει η υγεία και ονομάζονται υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες και στις αρρυθμίες που απειλούν περισσότερο τη ζωή του ασθενούς, και ονομάζονται κοιλιακές ταχυκαρδίες. Σκοπός της κλινικής είναι η ανάπτυξη της αναίμακτης ηλεκτροφυσιολογίας, με αποστολή τη διερεύνηση ασθενών με πιθανή αρρυθμία ή με επεισόδιο συγκοπής.

Στο τέλος, στόχος της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής είναι η ανάπτυξη του τομέα της αρρυθμιολογίας που συνίσταται στην παροχή θεραπείας για τις αρρυθμίες με τη λεγόμενη «κατάλυση των αρρυθμιών», δηλαδή στην θεραπεία των αρρυθμιών με χορήγηση ρεύματος, στον καυτηριασμό δηλαδή της εστίας από την οποία προέρχονται οι αρρυθμίες.

Συνεργασία

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, είναι σύμφωνα με τον καθηγητή, να υπάρχει συνεργασία και καλό κλίμα στην κλινική. Να υπάρχει επίσης, συνεργασία με τους γιατρούς της πόλης, του Νομού και της Περιφέρειας. Αυτό στη βραχύβια λειτουργία της Κλινικής έχει επιτευχθεί και το μέλλον προβλέπεται αισιόδοξο, όπως τόνισε ο καθηγητής. «Οι ασθενείς είναι πολύ ευχαριστημένοι, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τον ασθενή με σεβασμό και να έχει την αίσθηση ότι υπάρχει δικαιοσύνη στην προσφορά των υπηρεσιών υγείας ανεξάρτητα από οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες, να ξέρει δηλαδή ότι ό,τι μπορεί να δώσει το σύστημα υγείας θα το πάρει ο ασθενής«... σημείωσε ο κ. Κωλέττης.

texnikaiya.ru | grazil.ru | story4baby.ru | best-to-baby.ru | sfera4auto.ru